Irssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irssi
Irssi 1.4.3 kuvakaappaus
Irssi 1.4.3 kuvakaappaus
Kehittäjä The Irssi Team
Kehityshistoria
Vakaa versio 1.4.5 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi IRC-asiakasohjelma
Alusta Alustariippumaton
Ohjelmointikielet C 91.0%, XS 3.4%, Perl 2.1%, Meson 1.7%, Prolog 1.4%, Shell 0.4% [2]
Lisenssi GNU General Public License Versio 2 [3]
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta

Irssi on unix-järjestelmille tehty komentorivillä suoritettava IRC-asiakasohjelma (client), joka on asennettavissa myös Windowsille.[3] Ohjelma käyttää ncurses-kirjastoa ja tukee SASL-mekanismia.[4] Ohjelman ensimmäinen julkaistu versio on vuodelta 1999.

Irssin kehitys alkoi Suomessa ja suurin osa koodista on suomalaisen Timo Siraisen käsialaa. Siraisen mukaan Irssi erottuu muista vastaavista clienteistä (ircII, BitchX, epic) siten, että lähdekoodi on hänen omaa käsialaansa eikä perustu ircII:n lähdekoodiin. Irssi on hyvin hienosäädettävä ja siinä on tuki monelle palvelimelle ja IPv6:lle.

Ominaisuuksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Irssin saa pyörimään monenlaisella eri laitteistolla. Tässä se pyörii VT220-terminaalissa.

Automaattiset toiminnot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nickin täydennys, ikkunoiden teko, ikkunoiden sulkeminen jne. Jotkin näistä ominaisuuksista täytyy kytkeä erikseen päälle; ne eivät ole automaattisesti toiminnassa.
Usean palvelimen tuki
Irssissä on tuki monelle yhtäaikaiselle palvelimelle. Yhtäaikaisten palvelinyhteyksien määrää ei ole rajoitettu ja palvelimet voivat olla eri IRC-verkoissa. Ohjelma muistaa kanavat ja hallitsee splitit.
Automaattinen kanavalle liittyminen
Irssi osaa yhdistettäessä liittyä automaattisesti halutuille kanaville. Samalla voidaan määritellä käskyt, jotka suoritetaan kanavalle liityttäessä, esimerkiksi kanavaoperaattorin statuksen pyytäminen botilta.
Ikkunoiden paikkojen muistaminen
Kanavat ja ikkunat voidaan tallentaa käyttäjän haluamaan järjestykseen. Irssi osaa luoda uudet ikkunat ja asettaa kanavat oikeisiin ikkunoihin, kun se seuraavan kerran käynnistetään.
Sarkaintäydennys
Sarkainta (tab) painamalla voidaan täydentää melkein mitä tahansa: nickit, komennot, optiot, tiedostonimet, asetukset, kanavat, palvelimet jne. Nickien täyttämiseen on logiikka, joka näyttää ensin käyttäjälle puhuneet nickit, seuraavaksi ylipäätään puhuneet nickit ja vasta sen jälkeen loput.
Lokiin kirjaus
Lokiin kirjaus on monipuolisesti säädeltävissä. Irssi voidaan asettaa pitämään lokia tietyltä kanavalta, tietyltä henkilöltä tai vaikkapa vain tietystä ikkunasta. Irssi tukee myös automaattista sekä aikaleimoihin perustuvaa lokiin kirjausta. Loki on vain suora kopio näytöllä näkyvästä tekstistä ilman muotoilukoodeja. Formaatti ei siis ole yhtenäinen, vaan se muuttuu käyttäjän teeman mukaan. Jos lokeista on tarkoitus tehdä ohjelmallisesti tilastoja, on hyvä asettaa lokien käyttämä teema oletusteemaksi.
Ignore
Tavanomaisen ignoren lisäksi irssi osaa olla näyttämättä myös vastaukset niille henkilöille, jotka ovat ignore-listalla. Ignoreen voi asettaa poikkeuksia (esimerkiksi estää /action-viestien näkymisen kaikkialla, tietyillä kanavilla tai tietyn ihmisen kohdalla, tai yhdistellä näitä poikkeuksia). Irssi tukee myös säännöllisiä lausekkeita.
Lastlog
LASTLOG-komento tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet viime aikoina sanottujen asioiden etsimiseen.
Skriptit
Irssi tukee Perl-kielisiä skriptejä. Skriptien avulla pystytään Irssistä muokkaamaan periaatteessa aivan minkälainen tahansa. Valmiita skriptejä on saatavilla moneen tarkoitukseen.
  1. Release 1.4.5, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. https://github.com/irssi/irssi
  3. a b Irssi irssi.org. Viitattu 3.7.2018. (englanniksi)
  4. https://wiki.archlinux.org/index.php/Irssi

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]