Kik Messenger

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kik Messenger
Kik-Messenger-Logo.png
Luoja ryhmä Waterloon yliopiston opiskelijoita
Kehittäjä Kik Interactive
Julkaisija Kik Interactive
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 19. lokakuuta 2010
Tiedot
Ohjelmistotyyppi pikaviestin
Alusta Android, iOS
Lisenssi Ilmaisohjelma
Aiheesta muualla
[www.kik.com Kotisivu]

Kik Messenger eli lyhyemmin Kik on ilmainen pikaviestiohjelma. Vuonna 2016 sillä oli 300 miljoonaa käyttäjää.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kik Messengerin perusti vuonna 2009 pieni ryhmä kanadalaisen Waterloon yliopiston opiskelijoita. Ensimmäinen beetaversio julkaistiin huhtikuussa 2010 ja vakaa versio saman vuoden lokakuussa. Alun perin Kik Messenger oli saatavilla Androidille, iOS:lle ja BlackBerryn puhelimille[2]. Heinäkuussa 2011 julkaistiin Kik API, jonka avulla voi tehdä sovelluksia Kik Messengeriin.[3] Kik on ollut saatavilla myös Windows-puhelimille, mutta joulukuussa 2017 se katosi Windows-puhelinten sovelluskaupasta. Sovelluksen viimeiseksi jäänyt sovelluspäivitys oli edeltävältä vuodelta.[4]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kik Messengeriin rekisteröitymiseen tarvitaan ainoastaan nimimerkki. Kikissä käyttäjät voivat ottaa yhteyttä toisiin käyttäjiin, mikäli heidän nimimerkkinsä on tiedossa. Kikissä voi lähettää muille käyttäjille tekstimuotoisia viestejä, kuvia, videoita ja GIF-animaatioita.[1] Tekstimuotoisia viestejä voi elävöittää emojeilla ja tarroilla[5][6]. Kikissä voi kommunikoida chatbottien kanssa ja pelata niitä vastaan[1].

Turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kik Messenger sai 4. marraskuuta 2014 yhden pisteen seitsemästä Electronic Frontier Foundation -järjestön pikaviestinvertailussa, jossa keskityttiin yksityisyyteen ja tietoturvaan. Kik sai pisteen siitä, että se salaa käyttäjän ja palvelimen välisen viestinnän. Kik menetti pisteitä siitä, että yhteydenpitoja ei salata avaimilla joihin ylläpitäjillä ei ole pääsyä, käyttäjät eivät voi varmistaa ettei yhteydenpidossa ole tapahtunut mies välissä -hyökkäystä, menneet viestit eivät ole turvattuja jos vanhat salausavaimet varastetaan, lähdekoodi ei ole avoin itsenäiselle tarkastelulle, turvasuunnittelua ei ole dokumentoitu riittävän hyvin eikä ulkopuolinen taho ole tarkastanut lähdekoodia viimeisen 12 kuukauden aikana.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Sundell, Petra: Mikä ihmeen Kik? Tämä teinien suosimasta viestisovelluksesta pitäisi tietää MTV Uutiset. 13.1.2019. Viitattu 20.2.2019.
  2. About | Learn our company story. Kik Messenger. Viitattu 20.2.2019. (englanniksi)
  3. About (Sivun arkistoitu versio.) Kik Messenger. Viitattu 12.8.2014. (englanniksi)
  4. Lehtiniitty, Markus: Suosittu viestisovellus jätti Windows-puhelimet – katosi saatavilta vähin äänin Mobiili.fi. 8.12.2017. Viitattu 20.2.2019.
  5. Features Kik Messenger. Viitattu 20.2.2019. (englanniksi)
  6. Get Stickers Kik Messenger. Viitattu 20.2.2019. (englanniksi)
  7. Secure Messaging Scorecard. Which apps and tools actually keep your messages safe? 4.11.2014. Electronic Frontier Foundation. Viitattu 30.1.2015. (englanniksi)