Google Analytics

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

Google Analytics on Googlen tarjoama ilmainen verkkosivujen kävijäseurantaan tarkoitettu palvelu. Ohjelma saa verkkosivun kävijästä tietoa, kun kävijän selain suorittaa JavaScript-komentosarjan, joka haetaan Googlen palvelimelta verkkosivun lähdekoodiin sisältyvällä lyhyehköllä kutsulla. Kävijöistä kerätyt tiedot tallennetaan Googlen palvelimelle, josta niistä koottuja tilastoja voidaan tutkia Analytics-ohjelmaan kirjautumalla.

Google Analytics ei anna tietoa niistä kävijöistä, jotka ovat kytkeneet JavaScriptin pois käytöstä WWW-selaimensa asetuksissa. Tämän vuoksi se ei kerro kävijöiden määrää yhtä luotettavasti kuin sellaiset kävijäseurantaohjelmat, jotka tallentavat tietoja lokitiedostoon eivätkä nojaudu JavaScriptiin.

Ensimmäinen versio Google Analyticista julkaistiin vuonna 2005, kun Google osti Urchin-ohjelmiston kehittäneen Urchin Softwaren. Vuonna 2012 julkaistiin päivitetty versio nimeltä Universal Analytics. Vuonna 2020 julkaistiin Google Analytics 4.

Universal Analytics -versiosta alkaen Google Analyticsia on voinut käyttää verkkosivustojen lisäksi mobiiliapplikaatioiden käytön seurantaan ja analysointiin. Universal Analytics lopettaa prosessoimasta uutta dataa 1.7.2023 jälkeen[1] ja Google ehdottaa siirtymistä Google Analytics 4 palveluun ennen sitä.

Joulukuussa 2021 itävaltalainen tuomioistuin totesi Google Analyticsin käytön laittomaksi eurooppalaisilla verkkosivuilla. Palvelu vuotaa tiedot Yhdysvaltoihin, jossa tietoja ei käsitellä GDPR:n mukaisesti.[2]

Sertifiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Analyticsin hallitsemisen osoittamiseen on tarjolla kahta sertifikaattia. Google Analytics Authorized Consultant -ohjelma (GAAC) on tarkoitettu yrityksille ja Google Analytics Individual Qualification (GAIQ) yksityisille henkilöille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Prepare for the future with Google Analytics 4 Google. 16.3.2022. Viitattu 17.3.2022. (englanniksi)
  2. Google Analytics declared illegal in the EU. tutanota.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]