VP8

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VP8 on On2 Technologiesin kehittämä videokoodekki. Google osti On2 Technologiesin 2009. Vuonna 2010 Google julkaisi VP8:n viitetoteutuksen BSD-lisenssillä ja samalla lupauksen pidättäytyä kaikista patenttivaateista koodekin suhteen.[1] Googlen WebM käyttää VP8:aa videokoodekkina.[2]

VP8 perustuu aiempiin On2 Technologiesin kehittämiin koodekkeihin, etenkin edeltäjäänsä VP7:ään. Se on toinen On2 Technologiesin alkujaan kehittämistä avoimen lähdekoodin videokoodekeista: vuonna 2001 On2 Technologies julkaisi kehittämänsä VP3-koodekin avoimena lähdekoodina. Sittemmin se lahjoitti VP3:n Xiph.orgille, joka on jatkanut koodekin kehittämistä Theora-nimisenä.

Googlen osuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Googlen omistama YouTube käytti aiemmin jakelussa yksinomaan Adobe Flash -videoiden säiliöön upotettua, H.264 -koodekilla pakattua videota. H.264:n ongelmana Googlen kuten muidenkin koodekkia käyttävien kannalta on, että se on patentoitu, eikä koodekin patentit omistava MPEG LA ole antanut takeita siitä, ettei koodekin (ja siten siihen sisältyvien patenttien) käytölle aseteta rajoitteita tai hintaa.

Etenkin vapaaehtoisvoimin tai pelkästään lahjoituksien turvin toimivat avoimen lähdekoodin projektit (esimerkiksi Mozilla) ovat tämän takia karttaneet H.264:aa, koska niillä ei olisi varaa lisenssimaksuhin, mikäli MPEG LA alkaisi niitä patenttiensa käyttämisestä vaatia. Google on esimerkki ohjelmistoyhtiöistä, joita myös on arveluttanut rakentaa palveluitaan H.264-koodekin varaan: mikäli MPEG LA alkaisi tulevaisuudessa esittää patentteihinsa perustuvia vaateita, koodekkia käyttävän yhtiön pitäisi joko myöntyä vaateisiin tai rakentaa H.264:n varaan perustamansa palvelut uusiksi jonkin muun tekniikan avulla.

VP8:n ja siihen perustuvan WebM:n julkaistuaan Google otti nämä tekniikat koekäyttöön YouTubessa. Flashin tilalla käytetään HTML5:een sisältyvää videonupotustekniikkaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]