Adobe Flash

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adobe Flashin logo.
Adobe Flashin logo.

Adobe Flash (aiemmin Macromedia Flash ja Shockwave Flash) tai lyhyesti Flash on Adobe Systemsin tuottama kehitysympäristö, jonka avulla voidaan luoda multimediaesityksiä tai käyttöliittymiä. Kehitysympäristön uusin versio on Adobe Animate CC. Flashin sisällä toimii myös sen oma ohjelmointikieli, ActionScript.

Flashia käytettiin laajasti Internetissä 2010-luvun alussa esimerkiksi kuvagallerioiden, animaatioiden, opetusohjelmien, kokonaisten web-sivustojen, tai pelien luomiseen. Flashin avulla voidaan myös julkaista tekstiä sisältäviä sivuja (FlashPaper 2) vastaavalla tavalla kuin Adoben PDF-tiedostoina. Flash-kehitysympäristössä tuotettujen esitysten näyttämiseen tarvitaan toisto-ohjelma, joka on selaimelle ladattava lisäosa Adobe Flash Player.

Kehitystyökalussa käytettävä projektitiedosto on FLA-muodossa. Internetissä julkaisua varten tiedosto muutetaan SWF-muotoon.

Flashia käytetään myös middlewarena erityisesti pelien käyttöliittymien kehityksessä Scaleformin avulla.

Flashilla on animioitu myös televisiosarjoja ja elokuvia.

Adobe ilmoitti heinäkuussa 2017 lopettavansa Flashin selainlaajennuksen kehittämisen ja jakamisen vuoden 2020 viimeisenä päivänä.[1] Päätöksestä johtuen Facebook ilmoitti lopettavansa tuen Flashille ja Zynga ilmoitti sulkevansa suositun Farmville-pelin vuoden viimeisenä päivänä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Adobe: Adobe Flash Player End of Life adobe.com. Viitattu 11.6.2020. (englanniksi)
  2. It's game over for FarmVille, as Flash also buys the farm cnet.com. 31.12.2020. Viitattu 1.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.