Adobe Flash

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adobe Flashin logo.


Adobe Flash (aiemmin Macromedia Flash ja Shockwave Flash) tai lyhyesti Flash on Adobe Systemsin tuottama kehitysympäristö, jonka avulla voidaan luoda multimediaesityksiä esimerkiksi verkkosivustoille ja mobiililaitteisiin. Kehitysympäristön uusin versio on Adobe Animate CC.

Flashia käytettiin laajasti Internetissä 2010-luvun alussa esimerkiksi kuvagallerioiden, animaatioiden, opetusohjelmien, kokonaisten web-sivustojen, tai pelien luomiseen. Nykyään Flashin avulla voidaan myös julkaista tekstiä sisältäviä sivuja (FlashPaper 2) vastaavalla tavalla kuin Adoben PDF-tiedostoina. Flashin sisällä toimii myös sen oma ohjelmointikieli, ActionScript. Flash-kehitysympäristössä tuotettujen esitysten näyttämiseen tarvitaan toisto-ohjelma, joka on tavallisimmin selaimeen ladattava lisäosa.

Kehitystyökalussa käytettävä projektitiedosto on FLA-muodossa. Internetissä julkaisua varten tiedosto muutetaan SWF-muotoon.

Flash CS5 -ohjelmiston mukana tuli kehitystyökalut iPhonelle, mutta Apple julkaisi uudet versiot omista kehitystyökaluistaan. Samalla julkaistuissa uusissa käyttöehdoissa kiellettiin muiden kuin Applen hyväksymien kehityssovellusten käyttäminen.

Flashia käytetään myös middlewarena erityisesti pelien käyttöliittymien kehityksessä Scaleformin avulla.

Flashilla on tehty Disneyn televisiosarja Paljon melua Maggiesta (The Buzz on Maggie).

Adobe ilmoitti heinäkuussa 2017 lopettavansa Flashin kehittämisen ja jakamisen vuoden 2020 loppupuolella[1], 31.12.2020.[2]


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Adobe: Flash & The Future of Interactive Content Adobe. Viitattu 25.7.2017.
  2. Adobe: Adobe Flash Player End of Life adobe.com. Viitattu 11.6.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.