Adobe

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Adobe Systems)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adobe Inc.
Osake NASDAQ: ADBE
NASDAQ-100
ISIN US00724F1012
Perustettu 1982
Perustaja John Warnock
Charles Geschke
Toimitusjohtaja Shantanu Narayen
Kotipaikka San José, Kalifornia, Yhdysvallat
Toimiala ohjelmistoteollisuus
Liikevaihto Nousua 11,17 mrd. USD (2019)[1]
Liikevoitto Nousua 3,27 mrd. USD (2019)[1]
Nettotulos Nousua 2,95 mrd. USD (2019)[1]
Henkilöstö Nousua 22 634 (2019)[1]
Kotisivu www.adobe.com

Adobe Inc. on yhdysvaltalainen, digitaalisen sisällön luomiseen, hallitsemiseen ja jakamiseen tarkoitettujen ohjelmistojen tuottaja. Adoben tunnetuimpia tuotteita ovat esimerkiksi PDF:n käsittelyohjelma Adobe Acrobat, kuvankäsittelyohjelma Photoshop, vektorigrafiikkaohjelma Illustrator sekä lukemattomat kirjasintyypit (fontit). Adobe on yksi maailman suurimmista ohjelmisto-yrityksistä.

Adoben perustivat John Warnock ja Charles Geschke joulukuussa 1982. Heidän tavoitteenaan oli kehittää PostScript-sivunkuvauskieltä. Miehet tapasivat 1970-luvun loppupuolella työskennellessään Xeroxin PARC-tutkimuskeskuksessa, jossa he tutkivat laiteriippumattomia grafiikkajärjestelmiä ja tulostamista.

Vuonna 1983 Geschke ja Warnock julkaisivat Adobe PostScript -teknologian tekstin ja kuvan tulostamiseen paperille. PostScript lisensoitiin tulostinvalmistajille kaikkialla maailmassa, ja se on nykyisinkin yksi tulostimien ydintekniikoista. Adobe hyödynsi menestystään PostScript-teknologian suhteen ja laajentui työpöytäsovelluksiin Adobe Illustrator- ja Adobe Photoshop -ohjelmistoillaan. Näitä seurasi Adobe InDesign -taitto-ohjelmisto.

Adobe julkaisi Adobe Acrobat -ohjelmiston ja Adobe PDF -muodon (Portable Document Format). Siten yhtiö yhdisti työpöytäohjelmistokokemuksensa PostScript-tulostukseen. Acrobatin ja PDF:n avulla pystyttiin toimittamaan digitaalisia dokumentteja juuri halutun näköisinä eri tietokoneympäristöihin ja sovelluksiin.

Adobe osti 3. joulukuuta 2005 suurimman kilpailijansa Macromedian. Kaupan myötä muun muassa tuotemerkit ColdFusion, Director, Dreamweaver, Flash, FreeHand ja Fireworks siirtyivät osaksi Adoben tuotevalikoimaa.

Shantanu Narayen on toiminut Adoben toimitusjohtajana vuodesta 2007. Intiassa syntynyt Narayen oli ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 1998 ja työskennellyt ennen tätä muun muassa Applella.[2]

Adoben tunnetuimpia tuotteita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b c d Form 10K FY2019 (PDF) adobe.com. Adobe Inc.. Viitattu 25.8.2020. (englanniksi)
  2. Profile: Shantanu Narayen forbes.com. Forbes. Viitattu 20.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]