Koordinaatit: 37.403°N, 122.149°W

Palo Alto Research Center

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palo Alto Research Center
Palo Alto Research Centerin logo.
Palo Alto Research Centerin logo.
Sisäänkäynti Parc:iin.
Sisäänkäynti Parc:iin.
Tutkimuslaitoksen tiedot
Perustettu 1970
Sijainti Palo Alto
Tutkimusala Tutkimus ja kehitys
Kotisivu

Palo Alto Research Center (PARC) on vuonna 1970 perustettu tutkimuskeskus, joka tunnetaan parhaiten graafiseen käyttöliittymään (GUI) liittyvästä kehitystyöstä.

PARC perustettiin alun perin Xerox-yhtiön tutkimusyksiköksi (Xerox PARC). Vuonna 2002 se yhtiöitettiin Xeroxin tytäryhtiöksi.

GUI, graafinen käyttöliittymä, eli idea järjestelmästä jota voidaan hallita hiirellä ja joka pyrkii näyttämään ruudulla sisäisestä tilastaan kaiken oleellisen, kehitettiin PARCissa.[1] Hiirtä sen sijaan ei kehitetty PARCissa, vaan ARCissa (Augmentation Research Center).[2] 70-luvun lopulla tosin rahoitus lopetettiin ja työntekijät menivät muualle töihin, myös Xeroxille, mukanaan osa ARCin ideoista.

Xeroxilla oli prototyyppi nimeltä Xerox Alto, jossa graafista käyttöliittymää hyödynnettiin.[3] Applen johtaja Steve Jobs vakuuttui graafisesta käyttöliittymästä, joka johti Apple Lisan ja Macintoshin kehitykseen.[4] Microsoft lisensoi Xeroxilta käyttöliittymän elementtejä Windowsiin.[5] Xerox Alton tekniikka kaupallistettiin Xerox 8010 (Xerox Star) -järjestelmässä.[3]

WYSIWYG, eli What You See Is What You Get kehitettiin niin ikään PARCissa. Siinä ideana on, että ruudulla näkee juuri sen, mikä tulostimelta tulee ulos.[6] Toisin sanoen vedoksia tarvitaan vähemmän. Toki tulostimen laatu on parempi kuin näyttö, ja pieniä eroja on muutenkin, mutta kun vertaa aikaisempaan niin erot olivat huomattavia. PARC teki ensimmäisen WYSIWYG-tekstieditorin. Nykyään melkein kaikki ohjelmat tukevat tätä ideaa ainakin pääosiltaan.

PARCissa kehitettiin vuosina 1973–1974 Ethernet eli tietoliikennestandardi lähiverkkoihin. Liki kaikki lähiverkot käyttävät tätä standardia (lukuun ottamatta langattomia verkkoja), ja se on ollut yksi tärkeä osa verkottumisen laajenemisessa. 3COM loi verkkopuolen menestyksensä pitkälti Ethernet-tuotteiden varaan. Kaikissa kotitietokoneissa on jo pitkään ollut Ethernet-valmius. Kuinka ollakaan, Ethernet kehitettiin PARCissa, mutta ilman että he saivat siitä mitään mainittavaa hyötyä.[6]

PostScript on sivunkuvauskieli, jota etenkin Adobe on paljon käyttänyt. PostScriptiä ei ole tarkoitettu ihmisten luettavaksi, vaan tietokoneohjelma tuottaa tämänkielisen dokumentin, joka lähetetään tulostimelle. Sen jälkeen tulostin tulkitsee, miltä sivun tulisi näyttää, ja tulostaa sen. Kaunista tässä on se, että kaikki samaa kieltä käyttävät tulostimet toimivat toistensa kanssa ristiin, mikä oli valtava mullistus 80-luvulla. Kun PostScriptiin yhdistää vielä lasertulostimen, on työpöytäjulkaisujärjestelmä valmis. Sekä PostScript (ja sen edeltäjä InterPress) että lasertulostin kehitettiin PARCissa.

Toisin sanoen, kaikki ne oleelliset elementit, joita Apple käytti 80-luvulla työpöytäjulkaisemisen (engl. desktop publishing, DTP) ideaan, olivat itse asiassa PARCin keksimiä: GUI, Ethernet, PostScript ja lasertulostin. Vain ohjelmisto puuttui, ja sen teki Adobe.

Mesa on MPL-kielen pohjalta Xerox Altoa varten kehitetty ohjelmointikieli.[7]

Smalltalk on PARC:ssa kehitetty ohjelmointikieli ja ohjelmointiympäristö, joka on vaikuttanut useiden muiden ohjelmointikielien kehitykseen.[8][3][9]

Vuonna 1988 PARC esitteli kämmenen kokoisen PARCTab ja kirjan kokoisen PARCPad -tietokoneen tutkimusalustaksi.[10]

Tutkimus- ja kehitystyö PARCissa vaikutti muun muassa VLSI-suunnitteluun ja puolijohteita käyttävän laserin kehitykseen.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Microsoft Corporation: ”IV. Early history and development of personal computers”, Personal Computer. Toinen kappale tästä alueesta. Encarta Encyclopedia, 2008. (englanniksi)
 2. Microsoft Corporation: ”IV. History”, Mouse (computer).". Viimeinen kappale. Encarta Encyclopedia, 2009. (englanniksi)
 3. a b c Jeremy Reimer: A History of the GUI (sivu 3) 5.5.2005. Ars Technica. Viitattu 12.9.2019. (englanniksi)
 4. Jeremy Reimer: A History of the GUI (sivu 4) 5.5.2005. Ars Technica. Viitattu 29.8.2019. (englanniksi)
 5. The Apple vs. Microsoft GUI Lawsuit (englanniksi)
 6. a b Dennis, Michael Aaron: Xerox PARC. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite, 2015. Artikkeli (viitattu 7.7.2016). (englanniksi)
 7. McJones, Paul: Xerox Alto file system archive Computer History Museum. Viitattu 30.7.2017.
 8. Alan C. Kay: The Early History of Smalltalk gagne.homedns.org. Viitattu 30.7.2017.
 9. Alan Kay ACM. Viitattu 13.5.2018. (englanniksi)
 10. Todd R. Weiss: Timeline: PARC milestones 20.9.2010. ComputerWorld. Viitattu 23.10.2019. (englanniksi) 
 11. Tekla S. Perry & Paul Wallich: Xerox Parc’s Engineers on How They Invented the Future - And how Xerox lost it spectrum.ieee.org. 1.10.1985. Viitattu 21.8.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.