Työpöytäjulkaiseminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scribusin julkaisuohjelma

Työpöytäjulkaiseminen (engl. Desktop publishing, DTP) on erilaisien yleensä paperille painettavien kirjojen, lehtien, mainoksien ja muiden julkaisujen taittoa tietokoneohjelmalla. Taittoa tehdään julkaisuohjelmalla tai taitto-ohjelmalla, ja ne voidaan nykyisin lukea osaksi kirjapainotaitoa.

Ohjelmia käyttää yleensä taittaja, joka asettelee sivun elementit tavoittelemansa sivuasemoinnin (layout) mukaiseksi hiirtä ja näppäimistöä käyttäen. Elementit ovat tekstiä ja erilaisia kuvia. Tekstit tuodaan taittoon tekstinkäsittelytiedostoina ja kuvat kuvankäsittelyohjelmalla painettavaksi käsiteltyinä tiedostoina. Tyypillisiä tiedostomuotoja ovat TIFF, EPS ja 1990-luvulta alkaen varsinkin sanomalehtipainoa käytettäessä yleistynyt JPEG.

Julkaisut tallennetaan työtä tehtäessä yleensä ohjelman omaan tiedostomuotoon, jossa se monesti voidaan lähettää painettavaksikin. Yleisesti käytetään myös PDF- ja PostScript-tiedostoja julkaisujen välittämiseen niin kirjapainoon kuin yleisön käyttöön.

Julkaisuohjelmien tulo markkinoille ravisteli rajusti kirjapainoalaa, jolta katosi kokonaisia ammatteja. Aiemmin julkaisut taitettiin ns. saksitaittona leikkaamalla ja liimaamalla kirjapainosta saatuja ladelmia sivuiksi, ja kirjapaino valmisteli julkaisun painokuntoon. Nykyään kirjapainon tehtäväksi jää usein vain painolevyjen tulostaminen ja julkaisun painaminen sekä jälkikäsittely.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Macintoshille heinäkuussa 1985 julkaistu PageMaker oli alustan läpimurtosovellus ja sanotaan aloittaneen työpöytäjulkaisemisen alan.[1]

Ohjelmatyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WYSIWYG-tyyppisten ohjelmien lisäksi julkaisuun käytetään tekniseen ja matemaattiseen tarkoitukseen soveltuvia ohjelmia kuten LaTeX.[2] TeX-muotoa käytetään sähköisissä tieteellisissä julkaisuissa kuten arXiv-palvelussa.[3]

Julkaisuohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jeremy Reimer: Total share: 30 years of personal computer market share figures 15.12.2005. Ars Technica. Viitattu 3.2.2020. (englanniksi) 
  2. https://mathvault.ca/latex-guide/
  3. Heath B. O'Connell: Physicists Thriving with Paperless Publishing (PDF) core.ac.uk. 14.1.2002. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]