LaTeX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ladontajärjestelmää. Ohjeistus matemaattisten kaavojen kirjoittamiseen Wikipediassa on sivulla Ohje:Kaavat. Luonnonkumia käsittelee artikkeli Lateksi.
LaTeX-logo

LaTeX (/ˈlɑːtɛk/lähde?) on Leslie Lamportin kehittämä ladontajärjestelmä. Järjestelmä itse tulostaa nimen muodossa LaTeX. LaTeX koostuu joukosta makroja, jotka on rakennettu TeX-järjestelmän päälle. Se soveltuu erityisesti matemaattisen materiaalin latomiseen. LaTeX tukee lukuisia kieliä, myös suomea.

Monet luonnontieteelliset julkaisusarjat edellyttävät niissä julkaistavien tieteellisten artikkelien olevan kirjoitettu LaTeXia käyttäen. Näissä sarjoissa myös artikkelien muotoilu tapahtuu myös poikkeuksetta LaTeX-pakettien avulla, vaikka artikkeli lähetettäisiinkin eri muodossa. Myös Wikimedian matemaattinen tekstinsyöttö vastaa olennaisilta osin LaTeXin syntaksia.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaTeXin ajatuksena on yksinkertaistaa ladontaa TeXiin verraten ja ohjata kirjoittaja kiinnittämään huomiota enemmänkin tekstin rakenteeseen kuin ulkoasuun. LaTeXiin löytyy hyvin laaja joukko erilaisia dokumenttityyppejä, minkä ansiosta kirjoittajan ei useinkaan tarvitse itse huolehtia dokumenttien muotoilusta. LaTeX huolehtii automaattisesti esimerkiksi rivin- ja sivunjaosta, kuvien asettelusta, dokumentin sisäisistä viittauksista ja sisällysluettelosta.

LaTeX-dokumentin tuottaminen koostuu kahdesta vaiheesta: kuvauskielisen dokumentin kirjoittamisesta ja dokumentin kääntämisesta. Käännettäessä LaTeX tuottaa DVI-tiedoston, jonka voi edelleen muuntaa PDF- tai PostScript-tiedostoksi. LaTeX-tiedosto mahdollista kääntää myös suoraan PDF-tiedostomuotoon pdfTeX-ohjelmalla.[1]

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla on esimerkki LaTeX-dokumentin lähdekoodista. Esimerkissä käytetty koodin väritys on ainoastaan luettavuuden parantamiseksi, eikä sillä ole merkitystä lopputuloksen kannalta.

 \documentclass[a4paper, 12pt, finnish]{article}
 \usepackage{babel}
 \usepackage[utf8]{inputenc}
 \usepackage[T1]{fontenc}
 \usepackage{amsmath}
 
 \title{\LaTeX-esimerkki}
 \author{Matti Meikäläinen}
 \date{23.7.2009}
 
 \begin{document}
  \maketitle 
  \LaTeX{} on \textbf{ladontajärjestelmä}, joka rakentuu \TeX{}-järjestelmän
  päälle. Se huolehtii automaattisesti esimerkiksi rivin- ja sivunjaosta, kuvien
  ja taulukoiden asettelusta, dokumentin sisäisistä viittauksista ja
  sisällysluettelosta. Erityisesti \LaTeX{} soveltuu \textit{matemaattisen}
  materiaalin julkaisuun:
 
  % Tämä on kommentti, eikä näy lopullisessa dokumentissa.
  % Seuraavassa on demonstroitu matemaattisten kaavojen esittämistä.
  \begin{align}
   E &= mc^2 \\
   m &= \frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}
  \end{align}
 \end{document}

Esimerkkikoodista käännetty valmis dokumentti:

Käännetty LaTeX-dokumentti

Ääkkösistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääkkösten ja muiden ASCII-merkistöön kuulumattomien merkkien käyttö on välillä sekavaa (LaTeX/Internationalization). Helpoin tapa ratkasta ongelma on syöttää ääkkösiä vastaava LaTeX-koodi, esim:

\"{a}

kun halutaan kirjain ä.

Kirjainten erikseen koodaminen ei kuitenkaan ole järkevää hyvin pitkässä tekstissä. Tällöin usein ilmenee ongelma, että ladontavaiheessa suoraan näppäimistöltä kirjoitetut ääkköset katoavat tekstistä. Tämä johtuu siitä että editorin merkistökoodausoletus ei ole sama kuin preambulissa ilmoitettu, esim. utf8. Tällöin pitää vaihtaa joko ohjelman oletus tai preambulin ilmoitus, tai molemmat. Esim. ilmainen ja avoin TeXmaker 1.9.9 oletuksen voi muuttaa valikosta

Options → Configure Texmaker → Editor → Editor Font Encoding.

Jos koodaukseksi valitaan ISO-8859-1 eli latin1, on LaTeX-dokumentin alkuun kirjoitettava

 \usepackage[latin1]{inputenc}

Utf8-koodauksen valinta tapahtuu kirjoittamalla preambuliin

 \usepackage[utf8]{inputenc}

Näin ääkkösten kirjoittaminen käy helposti.

Tekstieditorien LaTeX-tuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmissa suosituissa Unix- ja Linux-alustoilla käytettävissä tekstieditoreissa on tuki LaTeX-dokumenttien kirjoittamiseen. Nämä helpottavat käyttäjää esimerkiksi värittämällä LaTeX-merkkikielessä käytetyt elementit omilla väreillään ja tarjoavat lyhyitä näppäinyhdistelmiä makrojen kirjoittamista varten. Esimerkiksi tekstieditoreissa (X)Emacs ja Vim on laaja LaTeX-tuki. Myös Windowsille on olemassa LaTeX-editoreja ja -kehitysympäristöjä, kuten Texniccentter, sekä TeX-implementaatioita, kuten Miktex. Lyx puolestaan on käyttökelpoinen LaTeXia tulostukseen käyttävä wysiwyg-tekstinkäsittelyohjelma.

Texshop ([1], GPL) -- Mac OS X.

Texworks ([2], GPL) -- Windows, GNU/Linux, Mac OS X.

Viiteluettelon ylläpitoa voi LaTeXissa helpottaa käyttämällä Bibtexiä. Humanistis-yhteiskuntatieteellisissä teksteissä on syytä käyttää Jurabib-laajennusta.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Antti-Juhani Kaijanaho: LaTeX ja AMS-LaTeX. Opus asiatekstin ladonnasta. 2. korj. p. Jyväskylän yliopisto, Atk-keskus, 2003. ISBN 951-39-1661-8.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Package pdftex ctan.org.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]