Smalltalk

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo ohjelmointikielestä. Kielitieteen termistä kertoo artikkeli small talk.

Smalltalk on tietotekniikassa ohjelmointikieli ja ohjelmointiympäristö. Se on muiden muassa Javan edeltäjä.

Olioperusteinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smalltalkilla kirjoitetut ohjelmat ovat olioperusteisia. Smalltalkia pidetään "puhtaana" olio-ohjelmointikielenä. Kuten kaikki olio-ohjelmointikielet, niin myös Smalltalk on syntaktiselta ytimeltään hyvin pieni ja koko kielen voima perustuu varsin laajaan luokkakirjastoon.

Useimmat olio-ohjelmointikielet, kuten Java tai COBOLin olioversio, ovat ottaneet oppia Smalltalkista[1].

Smalltalk on rakenteeltaan hyvin lähellä myöhemmin kehitettyä Javaa – joka on siis suurelta osin kopioitu Smalltalkista. Kieltä ajetaan tulkkaavasti virtuaalikoneessa aivan kuten Javaa, mikä tekee siitä suhteellisen hitaan.

Dynaaminen tyypitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuttujat ovat dynaamisesti tyypitettyjä – ei siis käännösaikana vaan ajoaikana. Smalltalk ei vaadi muuttujien ja argumenttien tietotyyppien määrittelyä: joidenkin mukaan tyypitys tekisi ohjelmista luotettavampia, mutta Smalltalkin käyttäjien mukaan tyypin määrittely vain sotkee ohjelmia ja hidastaa työtä[1].

Smalltalkin kehitysympäristö on graafinen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kieli on alun perin kehitetty 1970-luvulla Xerox PARCissa. Kehittäjäryhmään kuuluivat mm. Alan Kay, Dan Ingalls, Dave Robson, Adele Goldberg, Peter Deutsch[1]. Lisäksi mukana olivat Ted Kaehler ja Scott Wallace. Smalltalk sai runsaasti vaikutteita Norjassa kehitetystä Simula-kielestä, jota pidetään kaikkien olio-ohjelmointikielten kantaisänä.

Xerox julkaisi Smalltalk-kielen nimellä Smalltalk-80. Sen jälkeen Hewlett-Packard tuotti ensimmäisen kaupallisen version.[1] Vuonna 1986 Digitalk-yhtiö julkaisi ensimmäisen laajalti saatavilla olleen version, Smalltalk/V:n PC-ympäristöön[2]. Digitalk päätyi myöhemmin ParcPlacen omistukseen[3].

Xerox PARCin tutkimuskeskuksesta kielen kehittäminen siirtyi ohjelmoijien perustamalle ParcPlace-yhtiölle, joka kehitti siitä VisualWorks-nimisen tuotteen. VisualWorks on samalla sekä kieli että kehitysympäristö, samaan tapaan kuin Eclipse ja Java ovat yhdessä Javan kehitysympäristö. Tuote on edelleen kaupallisena tuotteena olemassa ja sen omistaa nykyään Cincom. VisualWorks-kehitysympäristöllä on 1990-luvulla kehitetty lukuisa joukko pitkään yritysten käytössä olleita sovelluksia.

Vuonna 1996 Alan Kay ym. synnyttivät Apple-yhtiöllä työskennellessään Smalltalkin pohjalta Squeakin. Squeak poiki tiiviimmän version Pharon vuonna 2008.

Smalltalkin ANSI-standardi valmistui vuonna 1998.

1990-luvulla Smalltalk, samoin kuin mm. C++, jäi Java-kielen varjoon suosiossa, mutta Smalltalk on elossa ja sitä käytetään edelleen.

Käyttö nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkotietokantaohjelma DabbleDB[4]. CMS-järjestelmät Cmsbox[5] ja Pier[6].

Versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smalltalk MT; Dolphin Smalltalk; Cincom Smalltalk; Instantiations VA Smalltalk (uudelleenbrändätty IBM VisualAgeSmalltalk[3]); GNU Smalltalk. Squeak on Smalltalk-80-versioon perustuva ilmainen avoimen lähdekoodin kehitysympäristö eri käyttöjärjestelmille. SmallScript toimii osana Microsoftin .NET-alustaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]