Hewlett-Packard

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hewlett-Packard Company
HP logo 2012.svg
Tunnuslause invent
Yritysmuoto pörssiyhtiö
Perustettu 1939
Lakkautettu 2015
Toimitusjohtaja Meg Whitman
Avainhenkilöt puheenjohtaja: Ray Lane,
CFO: Cathie Lesjak,
perustaja: William Hewlett,
perustaja: David Packard
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Palo Alto, Kalifornia, Yhdysvallat
Toimiala Tietokonetekniikka, tietotekniikka ja oheislaitteet
Tuotteet PC:t,
tulostimet,
tablet-laitteet,
näyttölaitteet,
ohjelmistot,
palvelimet,
yritysten tallennus- ja verkkoratkaisut,
yrityspalvelut,
tietoturvaratkaisut,
laskimet
Liikevaihto Laskua 120,4 miljardia dollaria (2012)[1]
Henkilökuntaa noin 331 800 (2012)[1]
Kotisivu www.hp.com

Hewlett-Packard Company, yleisesti tunnettu lyhenteellä HP, oli maailmanlaajuinen yhtiö, jonka päätoimipaikka sijaitsi Palo Altossa, Yhdysvaltojen Kaliforniassa. Se keskittyi tietotekniikan, tulostuksen ja digitaalisen kuvankäsittelyn alan tuotteisiin. Se myi myös ohjelmistoja ja palveluja. Hewlett-Packard Company jakautui 1. marraskuuta 2015 kahteen yhtiöön: HP Inc. ja Hewlett Packard Enterprise.[2]

Yhtiön historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bill Hewlett ja Dave Packard perustivat Hewlett-Packardin vuonna 1939. Molemmat ovat valmistuneet Stanfordin yliopistosta vuonna 1934 testi- ja havaintolaitteiden valmistajiksi. Heidän ensimmäinen tuotteensa oli äänioskillaattori Model 200A. Innovaationa oli käyttää oskillaattorissa hehkulamppua lämpötilavakautettuna vastuksena piirin kriittisessä osassa. Tämä mahdollisti heille Model 200A:n myymisen hieman yli 50 dollarin hintaan samalla, kun kilpailijat myivät vähemmän stabiileja oskillaattoreita yli nelinkertaisella hinnalla. Hewlett-Packardin varhaisimmista asiakkaista oli The Walt Disney Company, joka osti kahdeksan Model 200B -oskillaattoria äänijärjestelmien testaukseen Fantasia-elokuvaa varten.

HP valmisti Wired-lehden[3] mukaan maailman ensimmäisen henkilökohtaisen tietokoneen vuonna 1968. HP kutsui sitä pöytälaskimeksi, koska kuten Bill Hewlett sanoi, "Jos olisimme kutsuneet sitä tietokoneeksi, asiakkaamme eivät olisi hyväksyneet sitä, koska se ei näyttänyt IBM:n tietokoneelta. Päätimme siksi kutsua sitä laskimeksi, ja kaikki tuollainen hölynpöly katosi".

Yhtiö ansaitsi maailmanlaajuista arvostusta useilla eri tuotteillaan. Yhtiö julkaisi maailman ensimmäisen taskukokoisen tieteislaskimen vuonna 1972, jota seurasi ensimmäinen ohjelmoitava laskin vuonna 1974. Kuten heidän tieteis- ja talouslaskimensa, heidän oskilloskooppinsa, logiikka-analysaattorinsa ja muut havainnointilaitteensa olivat helppokäyttöisiä ja kestäviä (logiikka-analysaattoreita valmistaa nykyään yhtiöstä irronnut Agilent Technologies). Yhtiön suunnittelufilosofia oli tällä ajanjaksolla tiivistettynä "suunnittele viereisessä tuolissa istuvalle ihmiselle".

Vuonna 1984 HP julkaisi sekä mustesuihkutulostimesta että lasertulostimesta pöytämallit. Sen skannerien tuotelinjojen kanssa nämä ovat kehittyneet menestyksellisiksi monitoimilaitteiksi, joista tärkeimpiä ovat yhdessä yksikössä olevat tulostin/skanneri/kopiokone/faksi-yhdistelmälaitteet.

1990-luvulla HP laajensi tietokoneiden tuotelinjaansa kattamaan myös kuluttajat. Tuotelinja oli alun perin kohdennettu yliopistoiden, tutkimuksien ja liike-elämän käyttöön. Tämän strategian mukaisesti yhtiö osti vuonna 2002 Compaqin, joka oli suuri tekijä sekä pöytäkoneiden että kannettavien IBM PC -yhteensopivien koneiden markkinoilla perustamisestaan 1982 lähtien. Samalla yhtiö sai haltuunsa Compaqin 1998 ostaman DEC-tietokoneyhtiön. Osto teki HP:stä maailman suurimman henkilökohtaisten tietokoneiden valmistajan.

HP:ta pidetään Piilaakson symbolisena perustajana, vaikka se ei tutkinut aktiivisesti puolijohdelaitteita ennen Fairchild Semiconductorin perustamista vuonna 1957. Hewlett-Packardin vuoden 1960 tienoilla perustettu HP Associates -osasto kehitti puolijohdelaitteita pääasiassa yhtiön sisäistä käyttöä varten.

Vuonna 1987 Palo Alton autotallista, jossa Hewlett ja Packard aloittivat liiketoimensa, tehtiin Kalifornian osavaltion historiallinen maamerkki. Kuitenkin Agilent Technologies, ei HP, on alkuperäinen historiallinen vuonna 1939 perustettu instrumenttiyhtiö. Agilent irrotettiin HP:stä vuonna 1999.

Marraskuussa 2009 HP ilmoitti ostavansa verkkolaitteita valmistavan 3Comin 2,7 miljardin Yhdysvaltain dollarin hintaan.[4]

Huhtikuussa 2010 HP osti talousongelmiin ajautuneen kämmentietokoneita ja älypuhelimia kehittävän Palmin.[5]

Samalla HP ilmoitti brittiläisen ohjelmistoyhtiön Autonomyn ostamisesta yli kymmenen miljardin dollarin hintaan (noin 7,5 miljardia euroa) ja yhtiön suuntautumisesta ohjelmistoalalle. Monet pitivät hintaa liian suurena. Päätökset tehnyt toimitusjohtaja Léo Apotheker erotettiin 22. syyskuuta 2011. Hän oli toiminut toimitusjohtajana vajaan vuoden, mutta hänen aikanaan yhtiön pörssiarvo ehti puolittua.[6][7]

Presario[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hewlett-Packard ja ennen yritysten yhdistymistä Compaq Presario -mallit olivat edullisia koti- ja pienyrityskäyttöön tarkoitettuja kannettavia tietokoneita ja pöytäkoneita.

HP nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hewlett-Packard oli johtava avoimen lähdekoodin kaupallinen tukija. Monet HP:n työntekijät osallistuivat toimintaan aktiivisesti; joillakin oli virallisia avoimen lähdekoodin työvastuita, ja toiset osallistuivat vapaaehtoisina avoimen lähdekoodin yhteisön töihin.

Muut HP:n tuotteet/teknologiat sisältävät:

Vuonna 2012 HP:llä oli noin 331 800 työntekijää maailmanlaajuisesti.[1] Léo Apotheker ehti toimia Hewlett-Packardin pää- ja toimitusjohtajana alle vuoden ajan: hänet erotettiin syyskuussa 2011.[6] Hänen tilalleen valittiin Meg Whitman.

Yhtiö oli vuoden 2012 Fortune 500 -listalla kymmenennellä sijalla.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c HP 2012 Annual Report Hewlett-Packard Company. Viitattu 18.3.2013.
  2. Lehto, Tero: Tietokonejätti jakautuu kahtia - vaikeuksissa olevat pc-koneet halutaan erilleen Tekniikka & Talous. 6.10.2014. Talentum. Viitattu 2.11.2015.
  3. The First PC Wired. 1.12.2000. (englanniksi)
  4. http://newsblaze.com/story/2009111113122000001.bw/topstory.html [vanhentunut linkki]
  5. Tietokonejätti HP osti kännykkäyhtiö Palmin Helsingin Sanomat. Viitattu 29.4.2010. [vanhentunut linkki]
  6. a b HP Executive Team: Léo Apotheker Hewlett-Packard Company. Viitattu 18.3.2013.
  7. Kotilainen, Samuli: HP:n myllerrys jatkuu: potkut pääjohtajalle – tilalle it-ikoni Tivi. 23.9.2011.
  8. Fortune 500 Full List CNN Money. Viitattu 6.6.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hewlett-Packard.

HP-konsernisivut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannet osapuolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]