Virtuaalikone
Virtuaalikone (harv. näennäiskone, engl. Virtual Machine, VM) on ohjelmallisesti toteutettu tietokone, jossa voidaan ajaa ohjelmia kuin aidossa koneessa virtualisointitekniikan avulla.
Määritelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alun perin yhdysvaltalaiset Gerald J. Popek ja Robert P. Goldberg määrittelivät virtuaalikoneen olevan "aidon koneen tehokas ja eristetty vastine". Nykyään on käytössä virtuaalikoneita, joille ei ole olemassa lainkaan todellisia laitteistototeutuksia.[1]
Virtuaalikonemonitori tai hypervisor on ohjelma, laiteohjelma (firmware) tai laitteisto, joka suorittaa virtuaalikoneita.
Muut määritelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Java-virtuaalikone (JVM) on abstrakti kone (virtuaalikone), joka suorittaa sille käännettyjä Java-ohjelmia.[2] JVM on toteutettu ohjelmallisesti oikean laitteiston ja käyttöjärjestelmän päällä ajettavaksi.[2] Java-kielellä tehdyt ohjelmat käännetään tavukoodiksi ja suoritetaan JVM:llä oikeassa ympäristössä.[2]
Virtuaalikoneita ja -ympäristöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Kernel-based Virtual Machine (KVM)
- Java-virtuaalikoneet (Java-ohjelmointikielellä toteutettujen ohjelmien suorittamista varten)
- Common Language Infrastructure (.NET-ympäristön ydinkomponentti)
- VirtualBox
- Xen
- z/VM-käyttöjärjestelmä
- VMwaren tuotteet
Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Useat pilvipalvelut tarjoavat asiakkaille virtuaalikoneita, joita suoritetaan palveluntarjoajan laitteistolla. Näitä palveluja ovat esimerkiksi Amazon Elastic Compute Cloud ja Google Compute Engine.
Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Smith, Daniel E.; Nair, Ravi. "The Architecture of Virtual Machines". Computer 38 (5): s. 32–38. IEEE Computer Society.
- ↑ a b c The lean, mean, virtual machine javaworld.com. Viitattu 29.2.2020. (englanniksi)