Virtuaalikone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalikone (harv. näennäiskone, engl. Virtual Machine, VM) on ohjelmallisesti toteutettu tietokone, jossa voidaan ajaa ohjelmia kuin aidossa koneessa.

Määritelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin yhdysvaltalaiset Gerald J. Popek ja Robert P. Goldberg määrittelivät virtuaalikoneen olevan "aidon koneen tehokas ja eristetty vastine". Nykyään on käytössä virtuaalikoneita, joille ei ole olemassa lainkaan todellisia laitteistototeutuksia.[1]

Virtuaalikonemonitori tai hypervisor on ohjelma, laiteohjelma (firmware) tai laitteisto, joka suorittaa virtuaalikoneita.

Esimerkki: Javalla kirjoitettu ohjelma saa palvelut Java Runtime Environment -ohjelmistolta lähettämällä käskyjä, joille JRE palauttaa tulokset. JRE käyttäytyy virtuaalikoneen tavoin asettumalla käyttöjärjestelmän tai laitteiston tilalle, jolle Java-ohjelma olisi alun perin pitänyt kirjoittaa.

Virtuaalikoneita ja -ympäristöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat pilvipalvelut tarjoavat asiakkaille virtuaalikoneita, joita suoritetaan palveluntarjoajan laitteistolla. Näitä palveluja ovat esimerkiksi Amazon Elastic Compute Cloud ja Google Compute Engine.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, Daniel E.; Nair, Ravi. "The Architecture of Virtual Machines". Computer 38 (5): s. 32–38. IEEE Computer Society.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.