Xen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee virtualisointiohjelmistoa. Xen voi tarkoittaa myös Half-Life-tietokonepelissä esiintyvää ulottuvuutta.
Xen
Xen hypervisor logo black.svg
Xen suorittaa NetBSD:tä ja 3 Linux -jakelua
Xen suorittaa NetBSD:tä ja 3 Linux -jakelua
Kehittäjä Xen Project
Kehityshistoria
Vakaa versio 4.5 / 2015
Tiedot
Lisenssi GNU GPL
Aiheesta muualla
Xen

Xen on Cambridgen yliopistossa kehitetty ilmainen ja vapaa (GNU GPL) virtuaalikone x86, x64 ja PowerPC-arkkitehtuureille, joka mahdollistaa useiden käyttöjärjestelmien ajamisen samalla tietokoneella. Tällöin yksi käyttöjärjestelmä toimii isäntänä (host) ja muita ajetaan sen päällä. Virtuaalikone voidaan pysäyttää tiedostoon ja jatkaa sen suoritusta myöhemmin, tai siirtää se toiselle tietokoneelle.

Vastaavaa tekniikkaa on ollut käytössä ennen lähinnä mainframe-suurtietokoneissa (IBM Z/VM ja LPAR, Solaris Containers). Hyödyllisintä tämä on palvelinkoneissa, joissa yhdessä tietokoneessa voidaan ajaa useaa käyttöjärjestelmää ja palvelua täysin eristettyinä toisistaan.

Xen toimii ohjelmistotasolla, ja siinä ajettavia käyttöjärjestelmiä täytyy muuttaa niiden ajamiseksi Xenin alla. Xenin arkkitehtuurin vuoksi lähes kaikki tulevat käyttöjärjestelmät tukevat sitä. Xen-tuki on lisätty Linux-ytimeen versiossa 3.0.[1]

Linux-käyttöjärjestelmistä Fedora Core, RHEL 5 ja Novell SLES 10 tukevat toiminnallisuutta, kuten myös NetBSD. Sunin Solaris tukee sitä [2] ja Microsoft Longhorn-versiossaan.[3] Intelin ja AMD:n vuoden 2005 jälkeen julkaistujen suorittimien laajennukset (Intel VT-x ja AMD-V) mahdollistavat minkä tahansa käyttöjärjelmän ajamisen muuttamattomana Xenin alla.

Red Hat ja Novell ovat ottaneet Xen-ohjelmiston mukaan tuotteisiinsa.[4]

Vuonna 2007 Citrix Systems osti Xenin kehittäjän XenSourcen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]