Adobe Photoshop

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adobe Photoshop
Adobe Photoshop CS6 icon.svg
Adobe Photoshop CS4.
Adobe Photoshop CS4.
Kehittäjä Adobe Systems
Kehityshistoria
Vakaa versio CC 2015.1.2 / 20. tammikuuta 2016[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Kuvankäsittely
Alusta OS X, Windows
Lisenssi Yksityinen omistusoikeus, EULA
Verkkosivu Adobe Photoshop

Adobe Photoshop (usein myös pelkästään Photoshop) on Adobe Systemsin kehittämä kuvankäsittelyohjelma, joka on saavuttanut markkinajohtajuuden kaupallisessa digitaalisten kuvien muokkauksessa. Sovelluksen mainetta kuvastaa muun muassa se, että englannin kieleen on kehittynyt ohjelman nimeä muistuttava termi photoshopping (photoshoppaaminen), joka tarkoittaa yleisesti kuvan muokkaamista riippumatta käytetystä ohjelmasta. Monien muiden Adoben sovellusten tavoin Photoshop on saatavilla Microsoft Windows:lle ja Mac OSille. Lisäksi ohjelma on ajettavissa myös useilla muilla käyttöjärjestelmillä emulaattorien avulla. Uusin versio ohjelmasta on nimeltään Photoshop Creative Suite 6 eli lyhyemmin Photoshop CS6.

Vaikka Photoshop onkin ensisijaisesti suunniteltu muokkaamaan kuvia painotuotantoon, sitä käytetään nykyään myös kuvien tekemiseen ja muokkaamiseen World Wide Webiä varten. Photoshop CS -versiossa tuli mukaan erillinen sovellus animaatioiden tekoon ja www-käyttöön, ImageReady. Tämä ominaisuus poistettiin CS3-versiossa mutta palautettiin CS4-versiossa.

Photoshopia pidetään yleisesti yhtenä parhaista kuvankäsittelyohjelmista. Ammattikäyttöön tarkoitettu Photoshop on suhteellisen kallis yksityiskäyttöön, mikä on avannut markkinoita kilpailijoille, kuten Corelin Paint Shop Prolle ja The GIMP Teamin ilmaiselle GIMPille. Vuodesta 2001 alkaen Adobe on julkaissut Photoshopista Photoshop Elements -kuluttajaversiota. Erona Photoshopiin on Photoshop Elementsissä on rajoitetummin ominaisuuksia, mutta se soveltuu muun muassa digitaalikameralla otettujen kuvien muokkaamiseen ja www-kuvien tekemiseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veljekset Thomas Knoll ja John Knoll aloittivat Photoshopin kehittämisen Macintosh Plus -tietokoneella vuonna 1987, ja kolme vuotta myöhemmin Adobe julkaisi ohjelman. Sovellus valmistettiin alun perin skannerilla digitalisoitujen kuvien muokkaamiseen. Ensimmäinen versio 1.0 julkaistiin vain Macintoshille, ja versiosta 2.0 lähtien myös Windowsille.

Huomattavia innovaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Photoshop 3 toi mukanaan mahdollisuuden käyttää tasoja (layers).
  • Photoshop 4:ssä esiteltiin muokattavat elementit. Aiemmin jokainen elementti rasterisoitiin samalla kun se lisättiin. Elementtien muokattavuus mahdollistaa muun muassa sen, että tekstiä on helppo muokata jälkikäteen.
  • Photoshop 5:ssä oli ensimmäisen kerran mukana moniportainen historia-toiminto, jonka avulla voitiin palata tehdyissä muutoksissa useampi kuin yksi askel taaksepäin.
  • Photoshop 6:ssä esiteltiin liquify-suodatin.
  • Photoshop CS2:n tärkeimpiä uudistuksia ovat ns. pakopiste-toiminto (vanishing point), älykkäät objektit (smart objects), Adobe Bridge – eräänlainen kuvatiedostonhallinta, jota voi käyttää paitsi kuvien esikatseluun, myös metatietojen (mm. avainsanat) lisäämiseen sekä Nikonin ja Canonin digikameroiden raakatiedostojen (RAW-kuvat) käsittelymahdollisuus.
  • Photoshop CS4:n suurin ero vanhoihin versioihin on 3D-ominaisuudet
  • Photoshop CS5:ssä on uusi 3D-ulkoasu
  • Vanhoista Photoshopeista tutut valokuvan paikkailuominaisuudet ovat huomattavasti tarkempia ja toimivampia

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]