Adobe Photoshop

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adobe Photoshop
Adobe Photoshop CC icon.svg
Adobe Photoshop CS4.
Adobe Photoshop CS4.
Kehittäjä Adobe Systems
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Kuvankäsittely
Alusta macOS, Windows
Lisenssi Omisteinen ohjelmisto, EULA
Aiheesta muualla
Adobe Photoshop

Adobe Photoshop (usein myös pelkästään Photoshop) on Adobe Systemsin kehittämä kuvankäsittelyohjelma, joka on saavuttanut markkinajohtajuuden kaupallisessa digitaalisten kuvien muokkauksessa. Sovelluksen mainetta kuvastaa muun muassa se, että englannin kieleen on kehittynyt ohjelman nimeä muistuttava termi photoshopping (photoshoppaaminen), joka tarkoittaa yleisesti kuvan muokkaamista riippumatta käytetystä ohjelmasta. Monien muiden Adoben sovellusten tavoin Photoshop on saatavilla Microsoft Windowsille ja macOS:lle. Lisäksi ohjelma on ajettavissa myös useilla muilla käyttöjärjestelmillä emulaattorien avulla.

Vaikka Photoshop onkin ensisijaisesti suunniteltu muokkaamaan kuvia painotuotantoon, sitä käytetään nykyään myös kuvien tekemiseen ja muokkaamiseen World Wide Webiä varten. Photoshop CS -versiossa tuli mukaan erillinen sovellus animaatioiden tekoon ja www-käyttöön, ImageReady. Tämä ominaisuus poistettiin CS3-versiossa mutta palautettiin CS4-versiossa.

Ammattikäyttöön tarkoitettu Photoshop on suhteellisen kallis yksityiskäyttöön, mikä on avannut markkinoita kilpailijoille, kuten Corelin PaintShop Prolle ja The GIMP Teamin ilmaiselle GIMPille. Vuodesta 2001 alkaen Adobe on julkaissut Photoshopista Photoshop Elements -kuluttajaversiota. Erona Photoshopiin on Photoshop Elementsissä on rajoitetummin ominaisuuksia, mutta se soveltuu muun muassa digitaalikameralla otettujen kuvien muokkaamiseen ja www-kuvien tekemiseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thomas Knoll kehitti tietojenkäsittelytieteen jatko-opiskelijana omaan käyttöönsä Display-nimisen harmaasävykuvien näyttöohjelmiston vuonna 1987. Hänen elokuva-alalla Industrial Light and Magic -yhtiössä työskennellyt veljensä John Knoll kannusti kehittämään ohjelmaa pitemmälle.[1] Ohjelmiston ensimmäistä kaupallista versiota toimitettiin filmiskannerin oheistuotteena nimellä Barneyscan XP.[2] Adobe kiinnostui tuotteesta ja Photoshop 1.0 esiteltiin Macintoshille helmikuussa 1990.[1][3]

Huomattavia innovaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Photoshop 3 toi mukanaan mahdollisuuden käyttää tasoja (layers).
 • Photoshop 4:ssä esiteltiin muokattavat elementit. Aiemmin jokainen elementti rasterisoitiin samalla kun se lisättiin. Elementtien muokattavuus mahdollistaa muun muassa sen, että tekstiä on helppo muokata jälkikäteen.
 • Photoshop 5:ssä oli ensimmäisen kerran mukana moniportainen historia-toiminto, jonka avulla voitiin palata tehdyissä muutoksissa useampi kuin yksi askel taaksepäin.
 • Photoshop 6:ssä esiteltiin liquify-suodatin.
 • Photoshop CS2:n tärkeimpiä uudistuksia ovat ns. pakopiste-toiminto (vanishing point), älykkäät objektit (smart objects), Adobe Bridge – eräänlainen kuvatiedostonhallinta, jota voi käyttää paitsi kuvien esikatseluun, myös metatietojen (mm. avainsanat) lisäämiseen sekä Nikonin ja Canonin digikameroiden raakatiedostojen (RAW-kuvat) käsittelymahdollisuus.
 • Photoshop CS4:n suurin ero vanhoihin versioihin on 3D-ominaisuudet
 • Photoshop CS5:ssä on uusi 3D-ulkoasu
 • Vanhoista Photoshopeista tutut valokuvan paikkailuominaisuudet ovat huomattavasti tarkempia ja toimivampia

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Cohen, Sandee & Werner, Steve: ”Behind the Scenes: Photoshop Revolutionizes Image Editing”, Real World Adobe Creative Suite 2. Peachpit Press, 2006. ISBN 978-0-321-41793-0. (englanniksi)
 2. The birth of Photoshop Stories of Apple.net. 15.3.2014. Viitattu 14.7.2016.
 3. Shustek, Len: Adobe Photoshop Source Code Software Gems: The Computer History Museum Historical Source Code Series. Computer History Museum. Viitattu 14.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Adobe Photoshop.