Qualcomm

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Qualcomm Inc.

Qualcomm logo.png

Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Osake NASDAQ: QCOM
Perustettu 1985[1]
Perustaja Irwin M. Jacobs, Franklin Antonio, Adelia Coffman, Andrew Cohen, AJ Read, Klein Gilhousen, Andrew Viterbi, Harvey White
Toimitusjohtaja Paul E. Jacobs[1]
Puheenjohtaja Irwin M. Jacobs[1]
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu San Diego, Kalifornia[1]
Toimiala Langaton tiedonsiirto[1]
Tuotteet Eudora
BREW
MediaFLO
CDMA-sirut
Liikevaihto Nousua 11,1 mrd. dollaria (2008)[1]
Tilikauden tulos Laskua 3,16 mrd. dollaria (2008)[1]
Henkilökuntaa 15 400 (Q4 / 2008)[1]
Kotisivu http://www.qualcomm.com/

Qualcomm Inc. on yhdysvaltalainen elektroniikka-alan yritys, jonka päätuotteita ovat matkapuhelinten komponentit, tiedonsiirtostandardien kehittäminen ja satelliittipaikannusjärjestelmät. Yritys on listattu NASDAQ-pörssissä ja sen kotipaikka on San Diego Kaliforniassa. Yrityksen perustivat Irwin Jacobs ja Andrew Viterbi vuonna 1985. Vuoden 2008 aikana yrityksen liikevaihto oli 11,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja se työllisti vuoden viimeisellä neljänneksellä 15 400 henkilöä[1].

Oman matkapuhelinten valmistuksen Qualcomm myi japanilaisyhtiö Kyoceralle helmikuussa 2000. Teletekniikkaan liittyvät tukiasemaliiketoiminta on myyty ruotsalaisyhtiö Ericssonille. Qualcomm myy Eudora-sähköpostijärjestelmää. Yritys kehittää Loral Space & Communicationsin kanssa Globalstar-satelliittijärjestelmää ja tekee yhteistyötä digitaalisen elokuvajärjestelmän kehittämisessä.

Qualcomm osti tammikuussa 2009 suoritinvalmistaja AMD:n mobiililiiketoiminnan. Kaupan myötä yritys aloittaa toiminnan myös Suomessa: AMD:n mobiililaitteiden grafiikkasuorittimia kehittänyt yksikkö, joka toimii pääosin Suomessa, siirtyy työntekijöineen Qualcommin palvelukseen.

Snapdragon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qualcomm valmistaa matkapuhelimissa ja taulutietokoneissa paljon käytettyjä Snapdragon-järjestelmämikropiirejä. Piirien suoritinytimet perustuvat ARM:n arkkitehtuuriin. Qualcommin vuonna 2011 käyttöön ottaman nimeämiskäytännön mukaiset S3-sarjan Snapdragon-piirit ovat kaksiytimisiä ja voivat toimia parhaimmillaan 1,5 gigahertsin taajuudella.[2] Snapdragoneissa käytetään Adreno-näytönohjainta, joka kykenee mallista riippuen 720p- tai 1080p-tarkkuuksisen teräväpiirtovideon purkuun.

Yhtiön ilmoituksen mukaan se tuo valmistajien saataville uudet S4-sarjan mallit vuoden 2011 lopussa ja ensimmäiset niihin perustuvat kuluttajatuotteet ilmestyvät kauppoihin vuonna 2012. S4-piirit toimivat parhaimmillaan 2,5 gigahertsin taajuudella ja niistä löytyy yksi-, kaksi- tai neljä suoritinydintä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i QUALCOMM, Inc. Google Finance. Viitattu 10.1.2009. (englanniksi)
  2. Qualcomm uudistaa Snapdragon-sirujen nimeämiskäytäntöä Puhelinvertailu.com. Viitattu 15.9.2011.
  3. Qualcomm tuo puhelimiin 2,5 gigahertsin suorittimet ensi vuoden alussa Puhelinvertailu.com. Viitattu 15.9.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.