Motorola

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Motorola
Motorolan logo.svg
Perustettu 1928, Motorola-nimellä vuodesta 1947
Toimitusjohtaja Greg Brown
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Toimiala elektroniikkateollisuus
Tuotteet matkapuhelimet

Motorola on yhdysvaltalainen viestintävälineitä valmistava suuryritys. Paul Galvin perusti sen nimellä Galvin Manufacturing Corporation vuonna 1928. Alussa yhtiön tuotteita olivat autoradiot. Yhtiön nimi muutettiin Motorolaksi vuonna 1947, mutta sanaa on käytetty tavaramerkkinä jo 1930-luvulta lähtien. Yhtiön pääpaikka on Chicagon esikaupunkialueella Schaumburgissa, Illinoisissa. Motorola jaettiin tammikuussa 2011 kahdeksi erilliseksi yhtiöksi, Motorola Mobility ja Motorola Solutions. Hakukoneyhtiö Google osti matkapuhelinvalmistaja Motorola Mobilityn elokuussa 2011 ja myi matkapuhelimet edelleen Lenovolle vuonna 2014.[1] Aikaisemmin Motorola on ollut myös suuri puolijohdevalmistaja. Se on tehnyt muun muassa mikroprosessoreita (esimerkiksi 68000).

Yrityksen puolijohdevalmistusta jatkoi Freescale Semiconductor. Maaliskuussa 2015 julkaistiin tieto Freescalen yhdistymisestä NXP Semiconductorsiin.[2]

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Motorola Danmark, Glostrup.

Monet Motorolan tuotteista liittyvät radioon, tunnetuimpana matkapuhelimet ja radiopuhelimet. Motorola on mukana myös puolijohteiden valmistuksessa. Motorola osti Symbol Technologies nimisen yrityksen v. 2007 vahvistaakseen globaalia markkinaa yritysvertikaalissa. Symbol Technologies on maaiMatkapuhelinmarkkinoilla yhtiö on ollut merkittävä tekijä, mutta viime vuosina sen markkinaosuus on ollut selvässä laskussa. Motorola yrittääkin uutta tulemista Android-pohjaisten älypuhelinten avulla joista ensimmäiset tulivat myyntiin vuoden 2009 lopulla. Niitä onlmanlaajuinen markkinajohtaja tiedonkeruun ratkaisuissa (viivakoodi, RFID), mobiileissa tiedonkeruupäätteissä sekä niitä tukevissa verkkoteknologioissa (wlan, wimax, mesh).Google osti Motorolan mobilityn.

Pääartikkeli: Motorola Mobility

Motorola pyrki 1990-luvulla rakentamaan satelliitti-matkapuhelinjärjestelmän, jonka nimi on Iridium. Alkuaineen iridium järjestysluvun mukaan siinä piti olla 77 satelliittia tukiasemina. Järjestelmä toteutettiin 66 satelliitilla. Se oli kaupallinen fiasko. Iridium-järjestelmä on edelleen olemassa, mutta sen omistus on vaihtunut useita kertoja ja käyttäjien määrä vähäinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Google ostaa Motorolan iltasanomat.fi. 15.8.2011.
  2. DANA MATTIOLI, GILLIAN TAN. "NXP, Freescale Agree to Merger: Cash-and-stock deal values U.S. chip maker at $11.8 billion", Wall Street Journal, 1 March 2015. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]