Adobe Flash Player

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adobe Flash Player
Adobe Flash Player v11 icon.png
Luoja Macromedia
Kehittäjä Adobe Systems
Kehityshistoria
Julkaistu 1996
Vakaa versio 17.0[1] (OS X, Windows), 11.2 (Linux, Solaris)
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi liitännäinen
Alusta Android, Linux, OS X, Solaris, Windows
Lisenssi Ilmaisohjelma
Verkkosivu adobe.com

Adobe Flash Player on ohjelma, jota käytetään Adobe Flash (SWF) -tiedostoja tukevien animaatioiden ja elokuvien katseluun. Adobe Flash Playerin on alun perin kehittänyt Macromedia. Adobe Flash sisältää sekä multimedian luontiohjelman sekä Adobe Flash Playerin. Se käyttää vektoreita, grafiikkaa ja kirjoituskieltä, jota kutsutaan ActionScriptiksi.

Adobe Flash Player suunniteltiin alun perin näyttämään 2-ulotteista vektorianimaatiota, mutta nykyisin sillä voi luoda rikkaita Internet-sovelluksia sekä suoratoistaa videota ja ääntä. Se minimoi tiedostokoon ja luo tiedostoja, jotka säästävät siirto- ja latausnopeutta.

Flash Player toimii eri Internet-selaimilla, kuten Internet Explorerilla, Mozilla Firefoxilla, Operalla ja Safarilla.

Tuetut käyttöliittymät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adobe Flash Player 10, on suunniteltu Windows 2000:lle sekä myöhemmin Linuxille, Solarikselle ja MAC OS X:lle. Versio 9 on käytettävissä Linux/ARM-pohjaisessa Nokia 770/N800/N810:issa, Mac OS:ssa ja Windows 95/NT:ssä. Muut Flash Playerit on OS/2:lle, Symbian OS:lle, Palm OS:lle ja IRIXille. Jopa Sony ja Nintendo ovat hyödyntäneet Playeria konsoleissaan.

Yksityisyys Internetissä ja tunnistamiselementit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adobe Flash Player tarvitsee Internet-yhteyden toimiakseen ja se on yhteydessä sivujen kanssa, jotka sisältävät Flashin. Se sallii tiedostojen jäljittämisen (PIE ja Paikalliset Jaetut Objektit), jotka ovat säilössä kovalevyllä ja saattaa lähettää henkilökohtaista tietoa Internetiin ilman, että käyttäjä tietää asiasta. Näin tehdessään se rikkoo internetyksityisyyttä. Flash Playerilla on kuitenkin asetuksia tämän estämiseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmat versiot (2-8) kantavat nimeä Macromedia Flash Player. Flash Player 2 on tehty vuonna 1997 ja se sisälsi rajoitetun äänen ja koostui lähinnä vektoreista ja liikkeestä. Flash Player 5:n (vuonna 2000) kanssa oli suuri edistys kykenevyydessä kun ActionScript tuli mukaan kuvaan. Kun Adobe Flash Player 7 (vuonna 2003) julkaistiin, kännykät pystyivät toistamaan Flash sisältöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Adobe: The latest Flash Player version 2015. Viitattu 31.3.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]