Folksonomia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Folksonomia (engl. folksonomy) on yhteisöllisesti tuotettu, avoin luokittelujärjestelmä, jonka avulla internet-käyttäjät voivat luokitella sisältöä, kuten www-sivuja, valokuvia ja linkkejä. Etymologisesti folksonomia on peräisin sanojen "folk" (suom. väki) ja "taxonomy" (suom. taksonomia) leikkimielisestä yhdistelmästä. [1]

Vapaasti määritellyt avainsanat tai tunnisteet (engl. tags), auttavat tiedon järjestelemisessä ja parantamaan hakukoneiden tehokkuutta, koska sisältö on luokiteltu käyttäen tuttua, saavutettavaa ja jaettua sanastoa. Avoimen asiasanoituksen edelläkävijöistä tunnetuimpia ovat Flickr ja Del.icio.us -verkkopalvelut.

Oleellista avoimissa asiasanoituksissa on, että niiden varaan rakentuvat sanastot eivät rakennu hierarkkisesti. Avoimissa asiasanoituksissa ei siis ole täsmällisesti määriteltyjä ylä- ja alakäsitteitä tunnisteille. Sen sijaan niiden välille luodaan automaattisesti assosiatiivisia viittauksia merkittyjen sisältöjen perusteella. Lähestymistapa avoimissa asiasanoituksissa sanastojen rakentumiseen on siis eri kuin taksonomisessa luokittelussa: sen sijaan, että luokittelusta pyrittäisiin tekemään mahdollisimman täsmällinen, sen annetaan rakentua käyttäjien määräämällä tavalla.[2]

Käsitteenä folksonomiaa voidaan kritisoida epätäsmälliseksi: Vander Walin määritelmän pohjalta folksonomian voidaan tulkita tarkoittavan sekä yhden että usean käyttäjän yhtäaikaista tunnisteiden lisäämistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas Vander Wal: Folksonomy Definition and Wikipedia vanderwal.net. 2. lokakuuta 2005. Bethesda, Maryland, USA. Viitattu 2. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  2. Adam Mathes: Folksonomies - Cooperative Classification and Communication Through Shared Metadata adammathes.com. joulukuu 2004. Viitattu 20. lokakuuta 2006. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.