ZIP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tiedonpakkauksesta. Muita merkityksiä täsmennyssivulla.

ZIP on tiedon pakkaukseen käytetty tiedostomuoto. Siihen liittyvä tiedostopääte on .zip.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZIP-formaatin kehitti PKWARE-yhtiön perustaja Phil Katz. Hän julkaisi ensimmäisen version ZIP-formaatista uuden PKZIP-pakkausohjelman yhteydessä vuonna 1989.[1] Nimi zip viittaa nopeuteen, ja sitä ehdotti Katzin ystävä Robert Mahony. Nimellä he halusivat kertoa, että PKZIP oli paljon nopeampi kuin muut silloin markkinoilla olleet pakkausohjelmistot.

1990-luvulla julkaistiin graafisella käyttöliittymällä varustettu WinZip. PKWARE julkaisi myös oman versionsa. Uudet versiot olivat paljon edellisiä helpompia käyttää.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zip käyttää verrattain yksinkertaista pakkausmenetelmää, joka pakkaa jokaisen tiedoston erikseen. Tämä nopeuttaa tiedostojen lukua, kun yhtä tiedostoa etsiessään ei tarvitse ladata muiden tiedostojen dataa. On kuitenkin mahdollista, että varsin pieniä tiedostoja pakatessa tiedoston koko voi kasvaa. Tieto paketin sisältämistä tiedostoista on tallennettu paketin loppuun, mikä tekee paketin jakamisesta moneen tiedostoon vaikeaa.

Zip osaa monia erilaisia pakkausalgoritmeja, mutta yleensä se käyttää Katzin kehittämää Deflate-algoritmia. Se tukee myös yksinkertaista salasanasuojausta, joka on tosin osoittautunut helpoksi murtaa.

Ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zip-tiedostoja voi pakata ja avata nykyään monilla eri ohjelmilla. Niitä ovat muun muassa PeaZip, WinZip, PicoZip, Info-Zip, WinRar, IZArc ja 7-Zip. Myös Microsoftin Windows XP ja Vista-käyttöjärjestelmissä, sekä Applen OS X[2] -käyttöjärjestelmässä on integroitu Zip-pakkaaja. Linux-jakeluissa on yleensä mukana Info-Zipin zip ja unzip-työkalut. Lisäksi ainakin Linux Mint 17:ssä zip-tiedostot voidaan avata Pluma-ohjelmalla .txt-muodossa.

Zipiä on yleisenä ja avoimena pakkausmuotona sovellettu myös muihin tarkoituksiin. Esimerkiksi Javan JAR-ohjelmapaketit, OpenOfficen ODF ja sähköisten kirjojen jakeluformaatti EPUB ovat itse asiassa Zip-tiedostoja.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]