EPUB

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

EPUB on sähköisten kirjojen ja muiden julkaisujen tallennukseen käytetty tiedostomuoto, jonka kehitti International Digital Publishing Forum (IDPF). EPUB on avoin tiedostomuoto, joka on tarkoitettu laitteisto- ja ohjelmistoriippumattomaksi. Se on suunniteltu paitsi loppukäyttäjille myytäviä julkaisuja varten, myös sähköisten kirjojen julkaisijoiden sisäiseen käyttöön. Uusin versio EPUB-standardista on 3.0. Tämä ja aikaisemmat versiot ovat IDPF:n kehittämiä, ja nykyisen version standardointiprosessi ISOssa alkoi syyskuussa 2012.

Kuten WWW-verkkosivut, EPUB on suunniteltu teksteille, joiden rivitys tapahtuu lukuohjelmassa tai -laitteessa käyttötilanteen ja käyttäjän omien mieltymysten mukaisesti, eli toisin kuin esimerkiksi PDF-tiedostoissa, EPUB-tiedostoissa ei voida latoa sivuja tarkasti tiettyyn sivupohjaan. Tämä ei ole useimmiten ongelma kirjallisuudessa, mutta esimerkiksi sarjakuviin EPUB soveltuu heikommin.

EPUB-spesifikaatio koostuu seuraavista osista:

  • Open Publication Structure (OPS), jossa määritellään sisällön rakenne ja muotoilu
  • Open Packaging Format (OPF), jossa määritellään tiedoston sisäinen rakenne.
  • OEBPS Container Format (OCF), jossa määritellyssä muodossa kaikki osatiedostot yhdistetään yhdeksi .epub-tiedostoksi.

EPUB-tiedostoissa varsinainen tekstisisältö on tallennettu joko XHTML- tai DTBook-muodossa. Muotoiluohjeet on tallennettu CSS-muodossa. Kaikkia WWW-selaimissa tuettuja XHTML:n ja CSS:n ominaisuuksia ei tueta EPUB-tiedostoissa, osittain tietoturvasyistä ja osittain spesifikaation yksinkertaistamiseksi. Tiedoston rakennekuvaus ja metatieto tallennetaan XML-muodossa. Spesifikaatio sallii kuvien tallentamisen GIF-, PNG-, JPEG- ja SVG-muodossa. Kaikki osatiedostot tallennetaan ZIP-tiedostoksi.

EPUB-tiedostot eivät sinällään määrittele mitään kopiosuojaustekniikoita. Eräät EPUB-lukuohjelmistot ja laitteistot toteuttavat omat kopiosuojausmenetelmänsä EPUB-standardin lisäksi, mutta näitä suojattuja EPUB-tiedostoja voi käsitellä vain kyseisissä ohjelmissa tai laitteissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.