EPUB

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

EPUB on sähköisten kirjojen ja muiden julkaisujen tallennukseen käytetty tiedostomuoto, jonka kehitti International Digital Publishing Forum (IDPF). EPUB on avoin tiedostomuoto, joka on tarkoitettu laitteisto- ja ohjelmistoriippumattomaksi. Se on suunniteltu paitsi loppukäyttäjille myytäviä julkaisuja varten, myös sähköisten kirjojen julkaisijoiden sisäiseen käyttöön.

EPUB 3.0 -muoto on julkaistu ISOn teknisenä määrittelynä ISO/IEC TS 30135 joulukuussa 2014.[1] EPUB 3.0.1 korjaa joitakin kohtia, joihin ISOn asiantuntijat kiinnittivät huomiota.[1][2] Uusin versio määrittelystä on EPUB 3.2.[3]

Tiedostomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten WWW-verkkosivut, EPUB on suunniteltu teksteille, joiden rivitys tapahtuu lukuohjelmassa tai -laitteessa käyttötilanteen ja käyttäjän omien mieltymysten mukaisesti, eli toisin kuin esimerkiksi PDF-tiedostoissa, EPUB-tiedostoissa ei voida latoa sivuja tarkasti tiettyyn sivupohjaan. Tämä ei ole useimmiten ongelma kirjallisuudessa, mutta esimerkiksi sarjakuviin EPUB soveltuu heikommin.

EPUB-spesifikaatio koostuu seuraavista osista:

  • Open Publication Structure (OPS), jossa määritellään sisällön rakenne ja muotoilu
  • Open Packaging Format (OPF), jossa määritellään tiedoston sisäinen rakenne.
  • OEBPS Container Format (OCF), jossa määritellyssä muodossa kaikki osatiedostot yhdistetään yhdeksi .epub-tiedostoksi.

EPUB-tiedostoissa varsinainen tekstisisältö on tallennettu joko XHTML- tai DTBook-muodossa. Muotoiluohjeet on tallennettu CSS-muodossa. Kaikkia WWW-selaimissa tuettuja XHTML:n ja CSS:n ominaisuuksia ei tueta EPUB-tiedostoissa, osittain tietoturvasyistä ja osittain spesifikaation yksinkertaistamiseksi. Tiedoston rakennekuvaus ja metatieto tallennetaan XML-muodossa. Spesifikaatio sallii kuvien tallentamisen GIF-, PNG-, JPEG- ja SVG-muodossa. Kaikki osatiedostot tallennetaan ZIP-tiedostoksi.

EPUB-tiedostot eivät sinällään määrittele mitään kopiosuojaustekniikoita. Eräät EPUB-lukuohjelmistot ja laitteistot toteuttavat omat kopiosuojausmenetelmänsä EPUB-standardin lisäksi, mutta näitä suojattuja EPUB-tiedostoja voi käsitellä vain kyseisissä ohjelmissa tai laitteissa.

Ohjelmistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedostomuotoa voi lukea erilaisilla ohjelmistoilla tietokoneella. Vapaasti saatavia ohjelmia ovat muun muassa Calibre, Okular ja Sumatra PDF.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b EPUB 3.0 Published as ISO Technical Specification 21.12.2014. International Digital Publishing Forum. Viitattu 29.2.2020. (englanniksi)
  2. EPUB 3.0.1 International Digital Publishing Forum. Viitattu 29.2.2020. (englanniksi)
  3. EPUB 3.2 W3C. Arkistoitu 11.5.2020. Viitattu 29.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.