Amazon Kindle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amazon Kindle 2

Amazon Kindle on ohjelmisto- ja laitteistoalusta sähköisten kirjojen lukemiseen. Laitteen on kehittänyt Amazon.comin Lab126. Yhdysvalloissa laitealusta julkaistiin 19. marraskuuta 2007. Kindlestä on kaksi tuotelinjaa, Kindle ja Kindle DX, joista kummastakin on tällä hetkellämilloin? kolmen eri sukupolven mallit. Lisäksi Kindlen voi hankkia erillisenä 3G-versiona. iPhonelle on myös ohjelma nimeltään "Kindle for iPhone" ja Android-laitteille ohjelma "Kindle for Android".

Laitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kindle-laitteisto käyttää näyttöruutuna sähköistä paperia, ja sisältö ladataan kaapelin avulla Amazonin Whispernetistä Sprint EVDO -verkon tai 3G-verkon kautta. Kindle-laitteisto ei tarvitse erillistä tietokonetta toimiakseen. Kindleen ei ole vielä suomenkielistä sisältöä.

Loppuvuodesta 2010 julkaistiin kolmannen sukupolven Kindle. Se on sekä kevyempi että ohuempi kuin aikaisemmat, sen akunkestoa ja PDF-tukea on parannettu ja siihen on lisätty myös WLAN-tuki. Kolmannen sukupolven Kindleä myydään kahtena eri versiona: 3G-tuellisena ja ilman tukea.

Amazon on julkaissut vuonna 2011 LCD-näyttöä käyttävän taulutietokonesarjan nimellä Kindle Fire.

Ensimmäinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kindle 1 -laitteet käyttävät Marvell XScale -suoritinta.

Toinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kindle 2 -laitteet käyttävät Freescale i.MX31 -suoritinta.

Kolmas sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kindle Keyboard -laitteet käyttävät Freescale i.MX35 -suoritinta.

Neljäs ja viides sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kindlen neljännen ja viidennen sukupolven laitteet käyttävät Freescale i.MX508 -suoritinta.

Kindle Touch ja Paperwhite kuuluvat samaan sukupolveen.

Tuote ja sovelluskauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Kindlen julkaisun aikoihin marraskuussa 2007 Amazonin Kindle Storessa oli ladattavana yli 88 000 digitaalista teosta. Ensimmäinen erä myytiin viidessä ja puolessa tunnissa, ja laitetta ei ollut sen jälkeen saatavilla ennen huhtikuun 2008 loppupuolta.

Kindle maksoi 399 Yhdysvaltain dollaria. Sittemmin Amazon laski laitteen hintaa 359 dollariin. Kesällä 2010 Kindle 2 -laitteen hinta oli 189 dollaria. Amazon aloitti Kindle 2 -laitteen 3G-version myynnin Yhdysvaltojen ulkopuolelle lokakuussa 2009 siten, että toimitukset alkoivat 19.10.2009, ja ensimmäiset laitteet saapuivat Suomeen 21.10.2009. Amazon on saanut useimmissa Euroopan maissa solmittua sopimukset teleoperaattoreiden kanssa käyttäjälle ilmaisesta verkkoyhteydestä. Suomessa on laitteen langattomia ominaisuuksia voinut käyttää kesäkuusta 2010 alkaen rajoitetusti (langattomat laitteistopäivitykset ja Amazonin Kindle-kirjakauppa sekä Wikipedia ovat avoimia, muu verkkokäyttö on rajattu pois).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Amazon Kindle