Phil Katz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phil Katz
Henkilötiedot
Syntynyt3. marraskuuta 1962
Kuollut14. huhtikuuta 2000 (37 vuotta)
Ammatti ohjelmoija

Phillip W. Katz (3. marraskuuta 196214. huhtikuuta 2000), tunnetaan yleensä nimellä Phil Katz, oli ohjelmoija, joka kehitti alkuperäisen PKZIP-tiedostopakkausohjelman.

Katz opiskeli tietojenkäsittelytiedettä Wisconsinin yliopistossa Madisonissa.

Hän kehitti 1980-luvun puolivälissä PKARC-tiedostonpakkausohjelman, joka oli yhteensopiva tuolloin suosituimman ARC-ohjelman kanssa. PKARC oli kuitenkin esikuvaansa huomattavasti nopeampi, joten se muodostui nopeasti suositummaksi. ARCin kehittäjä System Enhancement Associates (SEA) huomasi kuitenkin Katzin kopioineen suoraan ARCin lähdekoodia ja haastoi hänet oikeuteen tavaramerkki- ja tekijänoikeusrikkomuksesta. Katz julkaisi pian PKPAK-ohjelman, joka oli nimeä lukuun ottamatta samanlainen, ja sen jälkeen sharewarena täysin uudelleenkirjoitetun PKZIPin, joka pakkasi paremmin ja oli nopeampi kuin ARC. ZIP-tiedostomuoto oli kuitenkin avoin, joten siitä tuli myöhemmin standardi.

Katzista tuli yksi menestyneimmistä varhaisista sharewarejulkaisijoista, ja PKWAREsta tuli miljoonayritys.

Katz kamppaili kuitenkin alkoholismin kanssa, ja hänet pidätettiin useita kertoja rattijuopumuksesta. Hänet löydettiin lopulta kuolleena hotellihuoneesta seuranaan tyhjä minttuviinapullo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]