Tekstinkäsittely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LibreOffice Writer tekstinkäsittelyohjelma

Tekstinkäsittely tarkoittaa tietokoneella toimivan tietokoneohjelman käyttämistä tekstin kirjoittamiseen, muokkaamiseen ja tulostamiseen. Tekstinkäsittelyn apuneuvoina itse tietokoneen ja tekstinkäsittelyohjelman lisäksi voivat toimia näppäimistö ja hiiri, sekä joissakin tapauksissa myös mikrofoni tai muu eri käyttäjien (esimerkiksi liikuntarajoitteisten) fyysisiin tarpeisiin suunniteltu laite.

Tekstinkäsittelyyn kuuluu tyylien käyttö. Tekstinkäsittelyohjelmalla voi tehdä automaattisia sisällysluetteloita, alaviitteitä ja ristiviittauksia. Tekstinkäsittelyohjelmissa on alkeellisia taulukkolaskenta-, tietokanta- ja graafisia ominaisuuksia.

Tekstinkäsittelyyn tarkoitettuja ohjelmia ovat:

Microsoft Word on markkinoiden johtava tekstinkäsittelyohjelma käyttäjien lukumäärällä mitattuna. Microsoft on arvioinut, että Office-julkaisua käyttää noin puoli miljardia käyttäjää. lähde? Markkinoilla on lukuisa määrä muita kaupallisia tekstinkäsittelyohjelmia kuten WordPerfect sekä avoimen lähdekoodin ohjelmia kuten OpenOffice.org Writer ja LibreOffice Writer.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IBM alkoi käyttää termiä tekstinkäsittely 1960-luvulla.

Vuonna 1968 Douglas Engelbart esitteli tekstinkäsittelyä On-Line Systemillä hiiren ja graafisen käyttöliittymän kanssa.[1]

Varhain 1970-luvulla Linolex, Lexitron ja Vydec rakensivat pioneerityönä tekstinkäsittelyjärjestelmän, jossa oli kuvaputkinäyttö muokkausta varten. Varsinainen läpimurto tapahtui kuitenkin vuonna 1976, jolloin Wang Laboratories valmisti kuvaputkipohjaisen järjestelmän. Myös kanadalainen elektroniikkayhtiö Applied Electronics Company esitteli samanlaisen järjestelmän, mutta meni konkurssiin vuotta myöhemmin.

Aikaisemmin yleisesti käytössä olleita tekstinkäsittelyohjelmia ovat olleet:

Tekstinkäsittelyohjelman toiminnalliset osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jeremy Reimer: A History of the GUI (sivu 2) 5.5.2005. Ars Technica. Viitattu 23.8.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tekstinkäsittely.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.