Keskustelu:Tekstinkäsittely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muokkauskommenttini karkasi käsistä ja jäi kesken (mielenkiintoiseen muotoon "Mujok"...). Ilmeisesti allekirjoittaneella ei ole oikein tuo... hm... tekstinkäsittely hanskassa, kun näin pääsi käymään... Noh, tarkoituksenani oli lisätä kommenttiin, että tekstiä pitää laajentaa, ja jollei kukaan muu innostu, laajennan sitä varmasti itse myöhemmin. --MiaK 9. heinäkuuta 2005 kello 21:36:17 (UTC)

Suomenkielisen tekstinkäsittelyn ongelmia[muokkaa wikitekstiä]

Suomen kieli aiheuttaa erityisongelmia teksinkäsittelylle, joista pahin on oikoluku. Englanninkieliset oikolukualgoritmit käyttävät yksinkertaista sanalistaa, missä on lähinnä lueteltu kaikki sanat perätysten. Tämä menetelmä soveltuu huonosti Suomen kieleen, koska jokainen taivutusmuoto jouduttaisiin kirjaamaan eri sanaksi.

Tällä hetkellä on käynnissä (enemmän tai vähemmän) vain kaksi projektia suomenkielisen oikoluvun saamiseksi, Voikko ja Soikko. Voikko on täysin avoin, Soikko on ilmainen, mutta suljettua lähdekoodia.

Oikoluvun puuttumisen vuoksi esim. Saksan oppilaitoksissa laajasti käytetty TextMaker[1] onn Suomen oppilaitoksille käyttökelvoton. Tämän Word-yhteensopivan Windows-tekstinkäsittelyohjelman lisenssi maksaa 13 euroa per oppilaitoksen oppiala! Word maksaa sata euroa per asennettu kone (vaikkakin Wordin hinnat vaihtelevat rajusti lisenssin mukaan.) Nämä summat maksetaan verorahoista.

212.213.204.99 21. lokakuuta 2006 kello 05.55 (UTC)