Julkaisuohjelma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scribusin julkaisuohjelma

Julkaisuohjelmalla (engl. Desktop publishing software) taitetaan erilaisia yleensä paperille painettavia kirjoja, lehtiä, mainoksia ja muita julkaisuja. Tällaiset ohjelmat tunnetaan myös nimellä taitto-ohjelma, ja ne voidaan nykyisin lukea osaksi kirjapainotaitoa.

Ohjelmia käyttää yleensä taittaja, joka asettelee sivun elementit tavoittelemansa sivuasemoinnin (layout) mukaiseksi hiirtä ja näppäimistöä käyttäen. Elementit ovat tekstiä ja erilaisia kuvia. Tekstit tuodaan taittoon tekstinkäsittelytiedostoina ja kuvat kuvankäsittelyohjelmalla painettavaksi käsiteltyinä tiedostoina. Tyypillisiä tiedostomuotoja ovat TIFF, EPS ja 1990-luvulta alkaen varsinkin sanomalehtipainoa käytettäessä yleistynyt JPEG.

Julkaisut tallennetaan työtä tehtäessä yleensä ohjelman omaan tiedostomuotoon, jossa se monesti voidaan lähettää painettavaksikin. Yleisesti käytetään myös PDF- ja postscript-tiedostoja julkaisujen välittämiseen niin kirjapainoon kuin yleisön käyttöön.

Julkaisuohjelmien tulo markkinoille ravisteli rajusti kirjapainoalaa, jolta katosi kokonaisia ammatteja. Aiemmin julkaisut taitettiin ns. saksitaittona leikkaamalla ja liimaamalla kirjapainosta saatuja ladelmia sivuiksi, ja kirjapaino valmisteli julkaisun painokuntoon. Nykyään kirjapainon tehtäväksi jää usein vain painolevyjen tulostaminen ja julkaisun painaminen sekä jälkikäsittely.

Julkaisuohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]