Apache OpenOffice

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta OpenOffice.org)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apache OpenOffice
Apache OpenOffice 4.0
Apache OpenOffice 4.0
Kehittäjä Apache Software Foundation
Kehityshistoria
Vakaa versio 4.1.15 ()[1]
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi toimisto-ohjelmisto
Käyttökielet 38[2]
Alusta FreeBSD, Linux, macOS, Solaris, Windows
Ohjelmointikielet C++, Java
Lisenssi Apache
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta

Apache OpenOffice (aiemmin OpenOffice.org) on avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmisto, joka sisältää tekstinkäsittelyohjelman: Writer, taulukkolaskentaohjelman: Calc, esitysgrafiikkaohjelman: Impress, tietokantaohjelman: Base, vektorigrafiikan tuottamiseen tarkoitetun piirto-ohjelman: Draw, sekä matemaattisten kaavojen kirjoittamiseen tarkoitetun ohjelman: Math. OpenOffice.org on käännetty yli 40 kielelle, myös suomeksi.

Arkikielessä ohjelmiston nimi lyhenee usein muotoon OpenOffice, mutta tämä on toisen tuotteen tavaramerkki, joten ohjelmiston virallinen nimi on OpenOffice.org. Koko ohjelmistosta käytetään nimeä OpenOffice.org Application, tai se nimetään versionsa mukaan, esimerkiksi OpenOffice.org 3.3. Joskus käytetään myös lyhenteitä OOo, OO tai ooo.

Ohjelmisto kilpailee Microsoft Office -ohjelmien kanssa ilmaisuutensa, vapaan levitettävyyden ja helpomman saatavuutensa vuoksi.

OpenOffice.org perustuu Sun Microsystemsin StarOffice-pakettiin, joka on peräisin Sunin ostamalta Star Division -yritykseltä.[3] Sun julkaisi lähdekoodin avoimen lähdekoodin GPL-lisenssillä vuonna 2000.[4] Myöhemmin Sun paketoi avoimen lähdekoodin versiosta aika ajoin lisäominaisuuksilla varustetun kaupallisen tuotteen nimeltä StarOffice.

Oraclen ostettua Sunin vuonna 2009 osa ohjelmiston johtavista kehittäjistä erosi syksyllä 2010 projektista ja perusti uuden Document Foundationin jatkamaan ohjelmiston kehitystä riippumattomana. Uusi versio julkaistiin nimellä LibreOffice. Uuden säätiön merkittäviin tukijoihin kuuluvat Google ja Red Hat.[5]

Oracle lahjoitti kokonaisuudessaan OpenOffice.orgin vuonna 2011 Apache Software Foundationille. Joulukuussa 2011 Apache Software Foundation ilmoitti, että projektin nimeksi vaihtuu Apache OpenOffice.[6]

Aikajanassa ovat kuvattuina StarOffice- ja OpenOffice.org-ohjelmistojen tärkeimmät seuraajat. Sininen: Apache OpenOffice. Vihreä: LibreOffice.

OpenOfficen.orgin vahvuus on XML:ään perustuva avoin tiedostoformaatti. Ohjelma on lähes täysin Microsoft Office -yhteensopiva; käyttäjä voi avata ja tallentaa muun muassa .doc, .xls ja .ppt-muotoisia tiedostoja. 1.1-versiossa tuli mukaan mahdollisuus tallentaa tiedostoja suoraan PDF-muotoon. Tuki OpenDocumentille tuli mukaan versiossa 2.0, mutta jo 1.1.5 osaa lukea OpenDocument-tiedostoja.

Ohjelmistoa levitettiin aikaisemmin kahdella eri lisenssillä, jotka olivat LGPL ja SISSL. Versiosta 2.0 alkaen ohjelmistoa julkaistaan enää LGPL-lisenssillä.

OpenOffice.org 2.0:n korjauspäivitys 2.0.3 paransi ohjelman vakautta sekä Microsoft Office -asiakirjojen yhteensopivuutta. Erityisesti taulukkolaskentaohjelma Calcin toiminta nopeutui. Ohjelmiston uusi ominaisuus on päivitysten tarkistustyökalu. Versioon 2.2 ja uudempiin on saatavilla lisäosa, joka mahdollistaa Microsoftin uusien docx-tiedostojen lukemisen ja tallentamisen.

macOS -käyttöjärjestelmälle on OpenOffice.orgin lähdekoodin pohjalta kehitetty itsenäinen NeoOffice-niminen toimisto-ohjelmisto.

Suomenkieliseen OpenOffice.org:iin ei sisälly tavutus- tai oikolukuominaisuutta, vaan siinä on pelkästään suomenkielinen käyttöliittymä.[7] Suomen kielen oikolukua ja tavutusta ei voi lisätä Apache OpenOffice -ohjelmaan – ne voi lisätä vain vanhoihin OpenOffice-versioihin asentamalla erillisen Soikko- tai Voikko-lisäohjelmiston.[8] Näistä kahdesta Soikko ei perustu avoimeen lähdekoodiin, ja sen kehitys on jo lopetettu. Voikko on kehitetty Soikon avoimeksi korvaajaksi. Voikosta on saatavilla sekä perusversio että murreversio.

OpenOfficen sisältämät ohjelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nimi Ohjelma Vastaavuus Muuta
Apple Microsoft
Writer tekstinkäsittely Pages Word
Calc taulukkolaskenta Numbers Excel
Impress esitysgrafiikka Keynote PowerPoint
Base tietokanta Access versiosta 2.0 lähtien
Draw vektoripiirto
Math kaavaeditori Equation Editor
Writer/Web HTML-editori iWeb Expression Web

Kuvakaappaukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Announcing Apache OpenOffice 4.1.15, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. The Apache OpenOffice project announce the release of Apache OpenOffice 4.1 blogs.apache.org. Viitattu 25.1.2014. (englanniksi)
  3. Steve Lohr: With Acquisition, Sun Takes Aim at Microsoft archive.nytimes.com. 31.8.1999. Viitattu 25.8.2021. (englanniksi)
  4. Sun Microsystems Open Sources StarOffice Technology openoffice.org. 19.7.2000. Viitattu 10.2.2020. (englanniksi)
  5. Itviikko.fi
  6. Open Letter to the Open Document Format Ecosystem
  7. Pitkänen, Harri: Suomen kielen oikeinkirjoituksen tarkistus ja tavutus 27.6.2008. OpenOffice.org. Arkistoitu 1.1.2008. Viitattu 12.8.2006.
  8. http://www.puimula.org/htp/ooo/voikko.html

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]