Iceweasel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iceweasel
Iceweasel 30 Debian Jessie -jakelussa.
Iceweasel 30 Debian Jessie -jakelussa.
Kehittäjä Debian Project
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Verkkoselain
Alusta Linux
Lisenssi MPL/GPL/LGPL

Iceweasel oli Debian-projektin ylläpitämä Firefox-selaimen versio vuosina 2007–2016, josta oli riisuttu Mozilla Foundationin omistamat Firefox tuotemerkit ja logot. Tuotemerkkien käyttäminen edellyttäisi eräiden Mozilla Foundationin asettamien, mutta Debian-projektin periaatteiden vastaisten ehtojen hyväksymistä. Tämä nimi oli käytössä myös Valven SteamOS:issa. Tavaramerkkikiista sovittiin kun Mozilla ilmoitti ettei se katso Debian käyttämien patchien heikentävän tuotteen laatua. Debian myös katsoi Firefoxin logon lisenssin olevan projektin kanssa yhteensopiva.[1]

Käytännössä Iceweaselin ja Firefoxin välillä ei loppukäyttäjän kannalta juurikaan ole eroa. Iceweasel käyttää nimenmuutoksesta huolimatta Mozillan palveluita, kuten liitännäisten etsintää, laajennuksia ja pilvipalveluita. Myöskään epävapaiden osien kuten Adobe Flashin käyttötapaan ei ole tullut muutoksia. Debian vie kaikki tarvittavat tietoturvakorjaukset takautuvasti kaikkiin sen vakaiden julkaisujen mukana jaeltaviin ohjelmaversioihin, kunnes näiden jakelujen tuki lopetetaan.

Mozilla Foundationin sähköpostiohjelma Thunderbird ja internet-ohjelmistopaketti SeaMonkey ovat samaan tapaan ja samasta syystä saaneet Debianissa uudet nimet IceDove ja IceApe.

Gnuzilla Iceweasel/Icecat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iceweasel oli aiemmin myös Gnuzillan käyttämä nimi Firefox-selaimen muunnelmalle. Gnuzilla on GNU-projekti, jonka tarkoitus on tuottaa Mozilla-ohjelmista pelkästään vapaata lähdekoodia käyttäviä versioita. Nykyään Gnuzilla Iceweasel on nimeltään Gnuzilla Icecat.

Icecat poistaa Firefox-selaimesta grafiikan ja laajennukset, jotka vapaan ohjelmiston puolestapuhujat ovat luokitelleet epävapaiksi. Vaikka Gnuzilla väittää poistaneensa talkback-liitännäisen, sen liittäminen ei muutenkaan olisi mahdollista epävirallisissa käännöksissä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]