Iceweasel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iceweasel
Iceweasel icon.svg
Iceweasel 30 Debian Jessie -jakelussa.
Iceweasel 30 Debian Jessie -jakelussa.
Kehittäjä Debian Project
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Verkkoselain
Alusta Linux
Lisenssi MPL/GPL/LGPL
Aiheesta muualla
Debian package page

Iceweasel on Debian-projektin ylläpitämä Firefox-selaimen versio, josta on riisuttu Mozilla Foundationin omistamat Firefox tuotemerkit ja logot. Tuotemerkkien käyttäminen edellyttäisi eräiden Mozilla Foundationin asettamien, mutta Debian-projektin periaatteiden vastaisten ehtojen hyväksymistä.

Käytännössä Iceweaselin ja Firefoxin välillä ei loppukäyttäjän kannalta juurikaan ole eroa. Iceweasel käyttää nimenmuutoksesta huolimatta Mozillan palveluita, kuten liitännäisten etsintää, laajennuksia ja pilvipalveluita. Myöskään epävapaiden osien kuten Adobe Flashin käyttötapaan ei ole tullut muutoksia. Debian vie kaikki tarvittavat tietoturvakorjaukset takautuvasti kaikkiin sen vakaiden julkaisujen mukana jaeltaviin ohjelmaversioihin, kunnes näiden jakelujen tuki lopetetaan.

Mozilla Foundationin sähköpostiohjelma Thunderbird ja internet-ohjelmistopaketti SeaMonkey ovat samaan tapaan ja samasta syystä saaneet Debianissa uudet nimet IceDove ja IceApe.

Gnuzilla Iceweasel/Icecat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iceweasel oli aiemmin myös Gnuzillan käyttämä nimi Firefox-selaimen muunnelmalle. Gnuzilla on GNU-projekti, jonka tarkoitus on tuottaa Mozilla-ohjelmista pelkästään vapaata lähdekoodia käyttäviä versioita. Nykyään Gnuzilla Iceweasel on nimeltään Gnuzilla Icecat.

Icecat poistaa Firefox-selaimesta grafiikan ja laajennukset, jotka vapaan ohjelmiston puolestapuhujat ovat luokitelleet epävapaiksi. Vaikka Gnuzilla väittää poistaneensa talkback-liitännäisen, sen liittäminen ei muutenkaan olisi mahdollista epävirallisissa käännöksissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Iceweasel.