Adblock Plus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adblock Plus
Adblockplus icon.png
Adblock Plussan asetusikkuna Mozilla Firefox -selaimessa.
Adblock Plussan asetusikkuna Mozilla Firefox -selaimessa.
Luoja Michael McDonald
Kehittäjä Eyeo GmbH
nyk. pääkehittäjä:
Wladimir Palant
ent. pääkehittäjä:
Henrik Aasted Sørensen
Michael McDonald
Kehityshistoria
Julkaistu 17. tammikuuta 2006[1]
Vakaa versio 2.6.9[2] / 31. maaliskuuta 2015
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi selainlaajennus
Käyttökielet (suomeksi)
Alusta alustariippumaton
Ohjelmointikielet JavaScript, CSS, XUL
Lisenssi GPL
Verkkosivu Adblock Plus
Mozilla-lisäosat

Adblock Plus (ABP) on avoimen lähdekoodin sisällönsuodatus- ja mainostenestämislaajennus[3] Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari ja Yandex -selaimiin. ABP on forkattu versio alkuperäisestä Michael McDonaldin luomasta BetaFish Adblocker (alkup. Adblocker) -lisäosasta.

ABP:n pääkäyttöalue on häiritsevien mainosten automaattinen poistaminen verkkosivustoilta. Adblock Plussalla voidaan suodattaa erilaisia mediatyyppejä kuten Flash-animaatioita, kuvia ja JavaScriptiä.

Suodatus perustuu mediaelementin URL-osoitteeseen, jota verrataan suodatuslistalla oleviin sääntöihin. Mediaelementtiä ei ladata, jos sen osoite sisältää suodatuslistalla olevia sanoja tai merkkijonoja. Käytettävä suodatuslista on mahdollista valita laajennuksen asennuksen yhteydessä ja se päivittyy automaattisesti.

Suurimman hyödyn mainosten poistumisen lisäksi saavat käyttäjät, joilla on hidas modeemi- tai mobiilidatayhteys (GPRS, UMTS) sekä siirrettyyn datamäärään perustuva laskutus.

Suodatuslista koostuu URL-osoitteista tai niiden osista. Kaikkia mahdollisia osoitteita ei ole järkevää listata erikseen, joten suodatus-säännöissä käytetään jokerimerkkejä ja säännöllisiä lausekkeita. Ohjelmaan saatavilla myös valmiita suodatinlistoja.

Adblock Plus on lokalisoitu myös suomen kielelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Michael McDonald kirjoitti Adblock Plus 0.5 version, joka toi lukuisia uudistuksia alkuperäiseen Adblock -lisäosaan. McDonaldin lopetettua ohjelman kehittämisen jatkoi projektia Wladimir Palant. Hän uudelleenkirjoitti koodin ja julkaisi ohjelman 0.6 version tammikuussa 2006.[4]

Vuonna 2011 Wladimir Palant ja Till Faida perustivat Eyeo -yhtiön helpottamaan ABP:n kehityksen jatkuvuutta.

Menestyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • PC World-lehti valitsi ABP:n 100 parhaan tietokoneohjelman joukkoon vuonna 2007.[9]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vahvasti mainosrahoitteisesti pyörivät internetsivustot ovat sanoneet ABP:n kaltaisten mainoksienesto-ohjelmien olevan suuri tulojen menetys heille.[10][11] Nykyään monet verkkosivustot saavat rahansa kolmannen osapuolen näyttämistä mainoksista, jotka ABP estää.

Joulukuuta 2011 Wladimir Palant ilmoitti tulevien Adblock Plus versioiden päästävän tiettyjä mainoksia lävitse. Nämä mainokset ovat yksinkertaisia teksipohjaisia yhden rivin scriptejä, jotka käyttäjä voi manuaalisesti estää.[12]

Yritykset kuten Google, Microsoft ja Amazon ovat ostaneet paikan ABP:n hyväksyttyjen mainosten listalla.[13][14]

Hyväksyttyjen mainoksien johdosta ohjelmasta forkattiin Adblock Edge[15] ja nyt jo lopetettu Adblock Lite[16] versiot.

Ohjelman tunnistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut sivustot käyttävät JavaScriptiä Adblock Plussan filttereiden tunnistamiseen.[17] Tunnistaminen tapahtuu hunajapurkin tapaisella URL-osoitteella, jonka jälkeen tiedonkulku varmistetaan. Tuon jälkeen varmistetaan DOM:illa että sivustolta ladattiin kaikki elementit (kuten mainokset).

Tämä tapa ei näe Adblock Plus lisäosaa suoraan, mutta se huomaa jos sivuston joitain osia ei ladata.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]