CSS (suojaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee DVD-levyn suojausmenetelmää. Sanan muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.

CSS-suojaus (Content Scrambling System) on useissa DVD-Video-levyissä käytetty salausmenetelmä, joka käyttää heikkoa 40-bittistä salausta. Järjestelmä otettiin käyttöön DVD-levyjen julkaisun myötä vuonna 1996, ja se pysyi salaisena lokakuuhun 1999 asti, jolloin Jon Lech Johansen julkaisi sen avaavan DeCSS-työkalun. Melkein kaikki nykyiset DVD-levyjen tietokoneen kiintolevylle kopioimiseen tarkoitetut ohjelmat käyttävät DeCSS:n algoritmeja CSS:n kiertämiseen.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmässä on noin 400 avainta, (ns. Player keys) joita DVD Copy Control Association (DVD CCA) lisensoi laite- ja ohjelmistovalmistajille. Soitinavain avaa DVD-levyn levyavaimen (disc keys). Levyavainta puolestaan käytetään avaamaan Title key, jota käytetään levylle tallennetun elokuvan salauksen avaamiseen.

Salauksen toteutus on erittäin heikko ja perustui algoritmin pitämiseen salaisena. Kun sitä päästiin tarkastelemaan, tunnetun tekstin hyökkäyksen kompleksisuudeksi määritettiin O(1).[1]. Pentium III 450 MHz murtaa levyavaimen 18 sekunnissa tuntematta virallisia avaimia.[2] Toisin sanoen nykymittapuulla vähäiselläkin laskuteholla tämä suojaus murretaan hetkessä.

Lex Karpela[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lex Karpela
  • Helsingin käräjäoikeus ei pitänyt DVD-levyjen CSS-suojauksen purkamista laittomana, koska CSS ei ole lain tarkoittama tehokas tekninen toimenpide siksi, koska purkuohjelmia on vapaasti saatavilla Internetissä. [3]
  • Helsingin hovioikeus puolestaan tulkitsi CSS:n olevan tehokas tekninen toimenpide ja tuomitsi vastaajat teknisen toimenpiteen loukkausrikkoumuksesta. Voidaan tulkita että DVD-elokuvien katsominen on Suomessa tällä hetkellä laitonta Linux-käyttöjärjestelmällä.[4] Toisaalta jutun puolustusasianajaja katsoo, että hovioikeuden perustelut nimenomaan näyttävät, että CSS:n kiertäminen on laillista; päätös johtui tosiasioiden väärin ymmärtämisestä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.tinyted.net/eddie/css.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Cryptanalysis of Contents Scrambling System Archive.org
  3. Digitoday: Organisoitu keskustelu vapautettiin Lex Karpela -syytteestä, [1] Julkaistu 25. toukokuuta 2007 kello 15:27.
  4. Digitoday: Dvd:n katselu Linux-koneessa muuttui rikolliseksi, [2] Julkaistu 26. toukokuuta 2008 kello 09:05.
  5. Turre legal:Supreme court denied leave of appeal in the CSS case

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.