SAX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SAX (lyhenne sanoista Simple API for XML eli "yksinkertainen rajapinta XML:lle") on ohjelmistotekniikassa käytetty sarjamuotoinen XML-muotoisen tiedon käsittelyrajapinta. SAX tarjoaa mekanismin tiedon lukemiseen XML-dokumentista ja se on suosittu vaihtoehto DOM-objektimallille.

XML:n käsittely SAX:lla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XML-jäsennin eli käsittelijä joka toteuttaa SAX-rajapinnan toimii tietovirran (stream) käsittelijänä tapahtumapohjaisen rajapinnan avulla. Käyttäjä määrittelee tietyt takaisinkutsumetodit (callback), joita kutsutaan kun tietyt tapahtumat (eventit) tapahtuvat tiedon käsittelyn aikana. SAX-tapahtumiin kuuluvat:

  • XML-tekstisolmut
  • XML-elementtisolmut
  • XML-prosessointiohjeet
  • XML-kommentit

Tapahtuma syntyy joka kerta kun jokin näistä entiteeteistä kohdataan XML-datasta, samoin myös kun kohdataan entiteetin loppu. XML-attribuutit tarjotaan osana tietoa joka välitetään elementtitapahtumille.

SAX-käsittely on yksisuuntainen. Aikaisemmin luettua dataa ei voida lukea uudelleen käynnistämättä käsittelyä uudelleen alusta. Toisin kuin DOM, SAX mahdollistaa muistia suurempien dokumenttien käsittelyn. Sillä ei voi kuitenkaan validoida dokumenttia.

Määritelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin DOM:ssa, SAX:lle ei ole muodollista määritelmää eli spesifikaatiota. Java-toteutus on suuntaa antava ja muun kieliset toteutukset tavallisesti jäljittelevät Java-toteutusta.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.