Tekstipohjainen käyttöliittymä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merkkipohjainen sovellus FreeDOSissa
Norton Commander -klooni Midnight Commander Vistassa.

Tekstipohjainen käyttöliittymä, TUI (engl. Text User Interface) tai puoligraafinen käyttöliittymä on käyttöliittymä, jossa ei käytetä näytönohjaimen graafisia ominaisuuksia siten, kuin ne nykyään ymmärretään. TUI edustaa siirtymävaihetta komentoliittymästä täysin graafiseen ympäristöön. Termi on kehitetty jälkijättöisesti moniajoon ja grafiikkaan kykenevien käyttöjärjestelmien yleistyttyä 1990-luvun alussa.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teksti- tai merkkipohjaisessa käyttöliittymässä näytön pikseleitä ei ohjata yksitellen, vaan kaikki näytölle tulostuva saadaan näytönohjaimen merkkigeneraattorilta, jossa on tyypillisesti ASCII- tai ANSI-standardin mukainen kokoelma merkkejä. Näyttötiloina käytetään VGA:ta tai sitä varhaisempia EGA:ta ja CGA:ta.

TUI eroaa komentoriviltä käytettävästä liittymästä siten, että siinä voidaan käyttää kokonäyttötilaa, eikä rivi-riviltä-tulostus ole välttämätön ominaisuus. Käyttöliittymässä voidaan emuloida karkeasti grafiikkaa ja ikkunoita hyvin pienellä näyttömuistilla. Myös hiiriohjaus on mahdollinen.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisiä merkkitilassa ajettavia sovelluksia ovat tekstinkäsittelyohjelmat Microsoft Word (DOS), WordPerfect (DOS), sekä tiedostonhallintaohjelmat Norton Commander ja DOS Shell.

Nykyaikaisissa tietokoneissa tekstipohjainen käyttöliittymä on korvattu graafisella, mutta sitä tapaa edelleen satunnaisesti sisäänkirjautumisikkunoissa, käyttöjärjestelmien asennusohjelmissa ja BIOSin hallinnassa.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.