Kohdistin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kohdistin osoittaa tekstin syöttö­kohdan.

Kohdistin eli kursori (engl. cursor tai caret tai insertion point) on tietoteknisen laitteen käyttöliittymän osa, joka osoittaa, mihin kohtaan syötettävä uusi teksti asettuu.[1] Tyypillisesti kohdistin näyttää pystyviivalta, alaviivalta tai nelikulmiolta, joka vilkkuu viimeksi kirjoitetun merkin perässä ja siten auttaa käyttäjää katseen kohdistamisessa.

Sanalla kursori voidaan epätäsmällisesti tarkoittaa myös hiiriosoitinta, joka on erityisesti graafisen käyttöliittymän osa. Kohdistinkin on eräänlainen osoitin, mutta se on käsitteellisesti erotettava hiiriosoittimesta, sillä graafisissa käyttöliittymissä voi olla sekä kohdistin että hiiriosoitin samanaikaisesti[2] (sen sijaan komentoliittymissä on pelkästään kohdistin eikä lainkaan hiiriosoitinta). Sekaannusten välttämiseksi kohdistinta voidaankin kutsua erityisesti tekstikursoriksi tai tekstiosoittimeksi.

Tekstinmuokkaimissa ja tekstinkäsittelyohjelmissa kohdistimen osoittama paikka vastaa kirjoituskoneen kohtaa, jossa kirjasin-iskuri osuu paperiin. Tietokoneella kirjoitettaessa tekstin syöttökohta siirtyy ja kohdistin sen mukana, mistä johtuu nimi kursori (lat. cursor ’juoksija’). Palautusnäppäintä painettaessa kohdistin hyppää seuraavan rivin tai kappaleen alkuun. Käyttäjä voi myös vaihtaa syöttökohtaa siirtämällä kohdistinta näppäimistön ohjausnuolilla tai osoittamalla uuden syöttökohdan erityisellä osoitinlaitteella, kuten hiirellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TEPA – Sanastokeskus TSK:n termipankki (→ kohdistin) tsk.fi. 2001. Viitattu 27.11.2013.
  2. Jukka Korpela: Osoitin ja kohdistin jkorpela.fi. 2003–2007. Viitattu 27.2.2010.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.