ANSI X3.64

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ANSI X3.64 on Yhdysvaltain kansallisen standardi-instituutin ANSI:n 1970-luvulla määrittelemä merkkipohjaisten päätteiden kuvaruudunohjausstandardi. Useimmat nykyiset pääte-emulaattorit ovat VT100-yhteensopivia ja toteuttavat siten tämän standardin. Monet ohjauskoodit ovat kuitenkin eri pääte- ja ohjelmistovalmistajien toteuttamia laajennuksia.

Useimmat ANSI X3.64 -ohjauskoodit alkavat ASCII-ohjauskoodilla esc (desimaali 27, heksadesimaali 1B), jota seuraa yleensä kirjain tai avaava hakasulku [. Muutamia ohjauskoodeja:

  • Kuvaruudun tyhjennys: esc [ 2 J
  • Kohdistimen siirto: esc [ rivi ; sarake H (rivi ja sarake desimaalilukuina)
  • Lihavointi päälle: esc [ 1 m
  • Kaikki muotoilut pois päältä: esc [ 0 m

Useimmissa ohjelmointikielissä ohjauskoodeja käytetään tulostamalla niitä suoraan päätelaitteelle, joka on useimmiten standardiulostulossa. Esimerkiksi C-kielessä ANSI X3.64 -yhteensopivan päätteen kuvaruudun voi tyhjentää seuraavasti:

  printf("\033[2J");

IBM PC -koneiden DOS-käyttöjärjestelmän ANSI.SYS-laiteajuri toteuttaa nimensä mukaisesti suuren osan ANSI X3.64 -standardista mutta sisältää myös joitakin omia lisäyksiään. Ehkä merkittävin lisäys on mahdollisuus värien käyttöön ohjauskoodeilla, joita kutsutaan usein virheellisesti "ANSI-värikoodeiksi". Kullekin merkille voi asettaa teksti- ja taustavärin 8 vaihtoehdosta. Tekstivärin voi asettaa myös kirkkaaksi, joten tekstivärivaihtoehtoja on käytännössä 16.

ANSI-grafiikka on ASCII-taiteen kaltaista merkkigrafiikkaa, joka käyttää hyväkseen ANSI.SYS -ajurin sallimia ohjauskoodeja ja IBM PC:n näytönohjainten 8-bittistä tekstitilamerkistöä. ANSI-grafiikka oli suosittua etenkin 1990-luvulla BBS-järjestelmissä, mutta sitä harrastetaan vieläkin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]