Komentokieli

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Komentosarjakieli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”makrokieli” ohjaa tänne. Käsitettä makrokieli käytetään myös kansainvälisten kielitunnusten määrittelyssä.

Komentokieli[1] (myös komentosarjakieli tai skriptikieli) on kieli, jolla suoritetaan komentosarjoja (skriptejä). Komentokielet ovat ohjelmointikieliä, joilla automatisoidaan tehtäviä. Nämä ovat usein tulkattavia, joten ohjelma voidaan kirjoittaa ja sitä kokeilla nopeasti ilman kääntämistä.

Alkuperäinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikille käyttöjärjestelmille on tarjolla tekstimuotoinen komentorivi, jolla voidaan käynnistää ohjelmia ja antaa monipuolisia komentoja. Pian todettiin tarve automatisoida tällaisten komentojen antamista siten, että sama tehtävä voidaan suorittaa uudelleen helposti. Komentosarjakielten ominaisuuksia ovat:

  • suorituksen parametrisointi (eri argumentit eri suorituskerroilla, esimerkiksi sen tiedoston nimi, johon toiminta kohdistuu)
  • muuttujien käyttö (esimerkiksi pitkän tiedoston nimi annetaan vain kerran ja myöhemmin komennoissa käytetään lyhennettä)
  • ehdollinen suoritus
  • toisto

Tyypillisiä komentosarjakieliä ovat komentotulkkien tukemat kielet Unixin kaltaisissa käyttöjärjestelmissä (sh, bash, tcsh, ksh), Windows-alustalla (BAT ja PowerShell), sekä vanhan Mac OS -käyttöjärjestelmän AppleScript. Myös suurkoneissa on käytössä vastaavia (esimerkiksi IBM VM/CMS EXEC2).

Alkuperäinen tärkeä komentosarjakielten käyttötarkoitus oli eräajojen ohjaaminen.

Makrokielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makrokielet ovat hyvin samanlaisia kuin komentosarjakielet. Makrokieliä ovat esimerkiksi m4. Myös julkaisujärjestelmä TeX (ja LaTeX) on makrokieli.

Käsitteessä näppäimistömakro sanaa makro käytetään samassa merkityksessä kuin komentosarjakielissä. Näppäimistömakroissa nauhoitetaan ohjelman käytössä käytettävät näppäinten painallukset ja nämä näppäinten painallukset voidaan sitten toistaa.

Komentosarjakielten laajentaminen graafisiin käyttöliittymiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joissain järjestelmissä myös graafisen ohjelman käyttö muunnetaan tekstimuotoisiksi komennoiksi, jolloin käyttö voidaan nauhoittaa kuten näppäimistömakrot ja muuntaa komentosarjakielelle. Tällöin myös graafisia komentoja voidaan automatisoida. Joissain järjestelmissä tällaisia komentoja sanotaan komentosarjoiksi ja toisissa makroiksi. Tällaisia järjestelmiä on toteutettu TCL- ja Visual Basic -komentosarjakielillä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eeva-Kaisa Rouhiainen & Taru Väisänen: Komentokieli vai käännettävä ohjelmointikieli mit.jyu.fi. 30.9.1998. Viitattu 10.7.2018.