Leikepöytä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Leikepöydän valikko kopioimiseen
Leikepöytän valikko liittämiseeen
Tekstin raahaamista

Leikepöytä on tietokoneissa muisti, jonne voi väliaikaisesti tallettaa tekstiä, kuvia tai tiedostoja. Leikepöydän käyttötapa voi vaihdella eri käyttöjärjestelmissä.

Leikepöydän käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kopiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PC-koneissa tyypillisesti tekstiä kopioitaessa tietty teksti alue voidaan ensin "maalata" hiirellä viemällä kohdistin sopivaan kohtaan ja painaa sitten vasen nappi alas ja pidetään sitä painettuna samalla kun viedään kohdistin haluttuun kohtaan. Vaihtoehtoisesti voi myös painaa tietyn sanan kohdalla tuplaklikkauksen hiirellä jolloin yksittäinen sana maalautuu. Mikäli painetaan kolme kertaa nopeasti peräkkäin, maalautuu enemmänkin. Maalaamisen jälkeen vapautetaan vasen painike ja viedään kohdistin maalatun alueen päälle ja painetaan hiiren oikeaa nappia jolloin avautuu valikko josta tulee mahdollisuus kopioida maalattu teksti. Kopioinnin jälkeen teksti on leikepöydässä ja voidaan liittää minne halutaan, esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaan.

Jos koneessa on Windows-käyttöjärjestelmä, voidaan kokonainen ikkuna (se joka on kulloinkin aktiivisena) tallettaa kuvana leikepöydälle painamalla samanaikaisesti Ctrl ja PrtScr

Liittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekstinkäsittelyssä kursori viedään hiiren kohdistimella haluttuun paikkaan ja painetaan hiiren oikeaa nappia. Sen jälkeen aukeaa valikko josta voi valita kohdan: Liitä.

Raahausperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joissakin käyttöjärjestelmissä voi myös raahata maalattuja kohteita. Maalattuun, esimerkiksi tekstiin voi tarrata viemällä kohdistin maalatun alueen päälle, painamalla hiiren vasenta nappia, pitämällä sitä pohjassa ja liikuttaa kohdistinta niin maalattu alue voidaan kuljettaa uuteen sijaintiin. Alueen irroitus uuteen kohteen tehdään vapauttamalla vasen painike.

Näppäimistö- ja valikkokomennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimintoja voi tehdä myös näppäimistöltä: Kopiointi: Ctrl ja C. Liittäminen: Ctrl ja V. Leikkaaminen Ctrl ja X. Liittämisen kumoaminen: Ctrl ja Z.

Valikkotoiminnot löytyvät yleensä myös tekstinkäsittelyohjelman tai internetselaimen Muokkaa-valikosta. Toiminto on vaihtoehtoinen ja tekee samat asiat kuin käytettäessä hiiren oikeaa nappia kopiomisen, liittämisen tai kumoamisen yhteydessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]