Kevyt asiakaspääte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kevyt asiakaspääte voi olla asiakkaiden käytössä oleva tietokonepiste julkishallinnon virastossa tai kirjastossa.

Kevyt asiakaspääte (engl. Thin client) on riisuttu tietokone, jonka päätarkoituksena on palvella käyttäjää yhteydenpitovälineenä isompaan ja tehokkaampaan keskustietokoneeseen. Monet kevyet asiakaspäätteet ajavat vain WWW-selainta tai pääteohjelmistoa. Vain hyvin pieni osa järjestelmän toiminnoista ja tiedostoista sijaitsee päätelaitteessa suurimman osan sijaitessa palvelimella.

Vanhat vajaatehoisiksi jääneet tietokoneet voidaan pienellä vaivalla muuntaa kevyiksi asiakaspäätteiksi, jolloin niiden elinkaari voi kaksinkertaistua. Tämän kaltaisia ratkaisuja käytetään esimerkiksi Suomen peruskouluissa ja lukioissa joissain kunnissa. [1]

Termin sanotaan olevan lähtöisin Oraclen aloittaman Liberate-yhtiön tuotteista 1990-luvun alussa.[2]

X-pääte (engl. X Terminal) on kevyt asiakaspääte, joka on tarkoitettu X Window System -käyttöön Unix/Linux järjestelmien kanssa. Usein X-päätteet sisältävät vain minimaalisen firmware-ohjelmiston, jolla pääte voi ladata varsinaisen pääteohjelmistonsa tiedostopalvelimelta TFTP-protokollalla.

X-päätteitä ovat valmistaneet muun muassa Digital Equipment Corporation, Hewlett-Packard, Network Computing Devices ja Tektronix.

  1. Raportti 2010: Linux-päätejärjestelmän ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttö Jyväskylän opetustoimessa 2006–2010. Risto Rönnberg. Arkistoitu verkkolähde. PDF. Viitattu 28.11.2017.
  2. Liberate Technologies: Taking Strange to New Levels nerdtwilight.wordpress.com. Viitattu 25.7.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.