Leikkaa, kopioi ja liitä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leikkaa-, kopioi- ja liitä-kuvakkeet

Leikkaa, kopioi ja liitä ovat tietokoneen toimintoja, joilla esimerkiksi tekstiä tai kuvia voidaan väliaikaisesti tallentaa leikepöydälle ja sitten liittää jonnekin muualle.[1] Yleensä toiminnolla kopioidaan tekstiä, kuvia, taulukoita tms. nopeasti sovellusohjelmassa (yleensä tekstinkäsittelyohjelmassa) tietyn asiakirjan sisällä paikasta toiseen tai asiakirjasta toiseen. Tekstiä ja sen osia sekä muita elementtejä voi yleensä kopioida myös sovelluksesta toiseen.

Lawrence G. Tesler siirsi ensimmäisenä ”leikkaa ja liimaa” -ajatuksen tietokonepohjaiseen tekstinkäsittelyyn työskennellessään Xerox PARCissa 1974–1975.[2] Pian sen jälkeen tuli käyttöön tekstinkäsittelyohjelmia, joissa tällä tavoin voitiin siirtää tai kopioida käsiteltävänä olevan tiedoston sisällä tekstin osia paikasta toiseen. Applen tietokoneet Lisa (1981) ja Macintosh (1984) tekivät toimintoa tunnetuksi.

Toiminnon taustalla on ikkunointijärjestelmän ominaisuus, jossa tekstiä voi kopioida (copy) aktivoimalla eli valitsemalla se ensin joko hiiren tai nuolinäppäinten avulla ja liittämällä (paste) se sitten joko toiseen paikkaan samassa asiakirjassa tai nyt myös kokonaan toiseen asiakirjaan tai sovellukseen.

Toimintoa voi käyttää myös kokonaisten tiedostojen ja kansioiden kopiointiin käyttöjärjestelmän tiedostonhallinnasta käsin.

Copypaste-toiminnon voi suorittaa Windows-käyttöjärjestelmässä näppäinyhdistelmillä Ctrl+C (copy, kopioi) Ctrl+X (cut, leikkaa) ja Ctrl+V (paste, liitä). MacOS-käyttöjärjestelmässä samaan toimintoon voi käyttää pikanäppäinkomentoa Komento+C (kopioi) ja Komento+V (liitä). Windowsin nykyiset näppäinyhdistelmät on lainattu MacOS:sta. OS/2 ja aiemmat Windows-versiot käyttivät näppäinyhdistelmiä Ctrl-Del (leikkaa), Ctrl-Insert (kopioi) ja Shift-Insert (liitä).

Copypaste-toiminnon kanssa samankaltainen on ns. raahaa ja pudota -toiminto (drag and drop), jossa hiiren avulla valitaan kopioitava elementti ja ”raahataan” se sitten hiiren oikeanpuoleista nappia alhaalla pitäen haluttuun paikkaan. (Hiiren oikeanpuoleisen näppäimen vapauttaminen merkitsee tässä samaa kuin edellä liitä-komento eli Ctrl+V.)

Termiä käytetään myös tilanteissa, joissa kopioidaan valmiista tuotoksesta ja julkaistaan se uutena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leikkaaminen, kopioiminen ja liittäminen Microsoft. Arkistoitu 18.2.2015. Viitattu 18.2.2015.
  2. Resume of Larry Tesler (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]