Moniprosessointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moniprosessointi tarkoittaa kahden tai useamman suorittimen käyttöä yhdessä tietokoneessa siten, että jokainen suoritin voi jakaa samaa muistiavaruutta.[1] Suorittimet voivat käsitellä samaa tai eri ohjelmaa samanaikaisesti.[2]

Termillä viitataan järjestelmän tukea useammalle kuin yhdelle suorittimelle ja kykyä jakaa tehtäviä näille.[3] Useamman kuin yhden prosessorin käyttö samassa tietokoneessa vaatii synkronointituen prosessorilta, jollainen on esimerkiksi Motorola 68020 prosessorin RMC-pinni.[4][5]

Moniprosessointi eroaa klusterista mm. siten, että tietokoneen jokainen suoritin pääsee samalla tavoin suoraan käsiksi laitteisiin (jaettu muistiavaruus ja resurssit). Klusterissa on käytössä hajautettu muistiarkkitehtuuri.[6]

Eräissä yhteyksissä asiaan viitataan termillä symmetrinen moniprosessointi (engl. Symmetric multiprocessing, SMP), jolloin käyttöjärjestelmän kerneli voidaan suorittaa millä tahansa tietokoneessa olevalla suorittimella yhtäläisesti.[6] Tämä eroaa klusterista, jossa jokaisella solmulla (node) on oltava käyttöjärjestelmän ytimestä oma kopio suoritettavana.

Epäsymmetrinen tai asymmetrinen moniprosessointi (engl. Asymmetric multiprocessing, AMP) on symmetristä edeltävä ja toisinaan käytössä oleva edullisempi ratkaisu. Ratkaisua voidaan käyttää esimerkiksi sulautetuissa järjestelmissä, joissa suoritin voidaan varata tiettyyn tarkoitukseen suunnitteluvaiheessa eikä tehtäviä jaeta tasamäärin jokaiselle suorittimelle.

Moniprosessointi soveltuu moniajoa käyttävälle käyttöjärjestelmälle koska se mahdollistaa aidon rinnakkaisuuden.

Suurissa moniprosessoritietokoneissa kuten supertietokoneissa muistin yhtenäinen käsittely on haastavaa ja näissä on käytetty muistiarkkitehtuureja kuten COMA ja NUMA.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisia moniprosessoinnin tutkimiseen kehitettyjä tietokoneita olivat esimerkiksi Carnegie Mellon -yliopiston C.mmp.

Varhaisia moniprosessointia tukevia mikroprosessoreita olivat esimerkiksi National Semiconductor SC/MP.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M. Satyanarayanan: Commercial Multiprocessing Systems toukokuu 1980. Carnegie-Mellon University. doi:10.1109/MC.1980.1653626. Viitattu 31.3.2018. (englanniksi)
  2. Multiprocessing Encyclopaedia Britannica. Viitattu 7.6.2019. (englanniksi)
  3. Chip multiprocessing
  4. (1995) "5.3.3 Read-Modify-Write Cycle", MC68020/MC68EC020 Microprocessors User's Manual UM Rev. 2. Freescale Semiconductor. 
  5. MC68020 Signal Description, Appendix A, page 84 handle.dtic.mil. Viitattu 17.1.2010.
  6. a b Categories of Computer Systems, Flynn’s Taxonomy .cs.uidaho.edu. Viitattu 19.2.2017.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Multiprocessing