Steve Ballmer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steve Ballmer
Steve Ballmer vuonna 2014.
Steve Ballmer vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt24. maaliskuuta 1956 (ikä 68)
Detroit, Michigan
Muut tiedot
Yritys Microsoft
Asema Toimitusjohtaja (2000–2014)
Aiheesta muualla
www.ballmergroup.org/steve-ballmer

Steven Anthony Ballmer (s. 24. maaliskuuta 1956 Detroit) on Microsoftin entinen toimitusjohtaja.

Forbesin mukaan Steve Ballmerin omaisuuden arvo on 15,2 miljardia dollaria ja hän on maailman 51. rikkain henkilö. Ballmer on Yhdysvaltain 22. rikkain henkilö ja Forbesin listauksen mukaan myös maailman 46. vaikutusvaltaisin henkilö (maaliskuu 2013).[1]

Steve Ballmer valittiin Microsoftin perustajan Bill Gatesin seuraajaksi yhtiön toimitusjohtajan paikalle vuonna 2000. Ballmeria on arvosteltu usein, sillä yhtiön markkina-arvo on laskenut hänen toimitusjohtajakaudellaan. Elokuussa 2013 Ballmer ilmoitti yllättäen jäävänsä vuoden sisällä eläkkeelle toimitusjohtajan tehtävästä.[2]

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Ballmer oli opiskeluaikanaan (Detroit Country Day School) koulun koripallojoukkueen johtaja. Vuonna 1973 hän valmistui koulusta yli 4,0 keskiarvolla ollen vuosikurssinsa paras oppilas. Ballmer sai täydet pisteet matematiikan yliopisto-opintovalintakokeesta (SAT) ja pääsi opiskelemaan Harvardin yliopistoon. Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan hän ystävystyi huonekaverinsa Bill Gatesin kanssa, ja ystävyys jatkui senkin jälkeen, kun Gates keskeytti yliopisto-opintonsa perustaakseen ohjelmistoyritys Microsoftin. Ballmer valmistui Harvardin yliopistosta arvosanalla magna cum laude.

Valmistumisensa jälkeen Steve Ballmer työskenteli kaksi vuotta Procter & Gamblessä avustavana tuotantojohtajana ennen kuin aloitti MBA-tutkinnon opiskelut Stanford Graduate School of Businessissä. Vuotta myöhemmin Ballmer keskeytti MBA-opintonsa, ja samassa yhteydessä Gates kutsui hänet työskentelemään omassa yrityksessään. Ballmerista tuli Microsoftin 24. työntekijä 6. kesäkuuta 1980.

Steve Ballmer työskenteli Microsoftissa eri osastojen johtajana ennen kuin hänen vuonna 2000 nimitettiin yhtiön toimitusjohtajaksi.

Henkilöhahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Ballmer on tullut tunnetuksi värikkäästä esiintymisestään. Microsoftin Japanin tapaamisessa vuonna 1991 hän huusi yhtämittaisesti ”Windows, Windows, Windows” sillä seurauksella, että hänelle jouduttiin tekemään äänihuulien leikkaus.[3] Vuonna 2000 Microsoftin 25-vuotisjuhlassa hän yllätti juhlayleisön tulemalla esiin kakusta. Internetissä on levinnyt laajalti ”Dance Monkeyboyna” tunnettu video Ballmerin villistä ryntäilystä ja huutamisesta esiintymislavalla työntekijöiden konferenssitapaamisissa. Eräässä kehittäjien konferenssissa kuvatussa videossa hiestä märkä Ballmer toistaa ”developers, developers, developers” lukemattomia kertoja saaden yleisön taputtamaan rytmissä.

Ballmer kutsui vuonna 2001 avoimen ohjelmistokehityksen keulakuvaa Linuxiakommunismiksi” ja GNU General Public License -ohjelmalisenssiä ”syöväksi”. Microsoftista Googleen loikannut Mark Lucovsky on väittänyt, että Ballmer olisi Lucovskyn lähdöstä kuultuaan heittänyt tuolin huoneen poikki, kutsunut Googlen johtajaa ”vitun neidiksi” (”fucking pussy”) ja luvannut ”vittu tappaa Googlen” (”fucking kill Google”). Ballmer on jyrkästi kieltänyt näin tapahtuneen.[4][5]

Ballmer on omistanut yhdysvaltalaisen koripallojoukkueen Los Angeles Clippersin vuodesta 2014 lähtien. Myös NBA:ssa hän on tunnettu värikkäänä ja energisenä omistajana.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Ballmer asuu Hunts Pointissa, Washingtonin osavaltiossa. Hän on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Steve Ballmer Maaliskuu 2013. Forbes. Viitattu 24.8.2013. (englanniksi)
  2. Saarinen, Juhani: Steve Ballmer lähtee yllättäen Microsoftista. Helsingin Sanomat, 24.8.2013, s. B10.
  3. Dukcevich, Davide: The Richest Of The Rich – Steven Anthony Ballmer 12.12.2001. Forbes.com. Arkistoitu 11.10.2007. Viitattu 24.4.2007. (englanniksi)
  4. Australian Associated Press: Microsoft CEO: 'I'm going to f---ing kill Google' 3.9.2005. The Sydney Morning Herald. Viitattu 24.4.2007. (englanniksi)
  5. John Battelle: Ballmer Throws A Chair At "F*ing Google" 2.9.2005. John Battelle's Searchblog. Viitattu 24.4.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]