Apple II

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Skandinavisia merkkejä tukeva Apple II EuroPlus kahdella levyasemalla ja näytöllä, jonka katselukulma on säädettävä.
Apple IIc.

Apple II on mikrotietokoneiden sarja, jonka Apple Computer julkisti vuonna 1977. Toisin kuin myöhemmät saman yhtiön Macintosh-sarjan koneet Applet perustuivat 8-bittiseen arkkitehtuuriin.[1]

Apple II:n edeltäjää, vuonna 1976 julkistettua Apple I:tä, myytiin rakennussarjana harrastajille. Sitä ei tehty montakaan, mutta jo siinä esiteltiin monia tulevan Apple II:n piirteitä. Apple II oli myyntimenestys kotitietokonemarkkinoilla, mutta sitä ostettiin myös yrityskäyttöön, varsinkin ensimmäisen taulukkolaskentaohjelman VisiCalcin julkistamisen jälkeen.[2]

Apple II:n ensimmäinen malli perustui MOS 6502 -prosessoriin, jonka kellotaajuus oli 1 MHz. Keskusmuistia oli 4 kilotavua ja tallennusmediana audioportti, jonka pystyi liittämään C-kasettinauhuriin. Integer BASIC -ohjelmointikieli oli tallennettu ROM-piirille. Näytössä oli 24 riviä, joille mahtui 40 merkkiä versaalikirjaimia tai 48 × 40 pikselin grafiikkatila. Kasetteja saattoi käyttää oman datan tallentamiseen, ja niillä saattoi ostaa pelejä ja lisäohjelmia.

Apple II:n kehityskaaren aikana perusarkkitehtuuri pysyi samana, 1 MHz 6502 CPU (paitsi IIGS-mallissa), joka kahdeksanbittisenä pystyy osoittamaan 64 kilotavua muistia. Suuremmalla muistilla pystyy myös käyttämään 280 × 192 resoluution grafiikkatilaa. 5¼ tuuman levykeasemat tallentavat 140 kilotavua levyn puolelle ja levyt ovat käännettävissä, levyasema ei tarvitse indeksireikää ja kirjoituskolon leikkaaminen levyn kuoreen riittää kaksipuoliseen käyttöön.

Muistin määrä kasvoi malliston mukana ja Apple ][+ -mallissa kokonaisluku-Basicin korvasi Microsoftilta lisensoitu liukulukuja tukeva Applesoft BASIC-tulkki.

Apple II -tietokoneesta tehtiin myös kopio Agat, joka oli ensimmäinen Neuvostoliitossa valmistettu 8-bittinen PC-mikrotietokone.

Vaikka Applen myöhemmät Macintosh koneet eivät ole profiloituneet pelikoneina, on kourallinen vanhoja peliklassikoita suunniteltu alun perin Apple II:lle. Näihin kuuluvat esimerkiksi Ultimat I-V, Lode Runner, Castle Wolfenstein, Choplifter ja Prince of Persia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apple II -- 1977 Forbes. Viitattu 6.10.2012.
  2. VisiCalc and the Rise of the Apple II Before the Macintosh. Low End Mac. Viitattu 6.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.