Apple II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apple II
Valmistaja Apple Computer
Tyyppi mikrotietokone
Julkaistu 1977
Suoritin MOS 6502
Keskusmuisti 4 kt
Edeltäjä Seuraaja
← Apple I Apple III →
Skandinavisia merkkejä tukeva Apple II EuroPlus kahdella levyasemalla ja näytöllä, jonka katselukulma on säädettävä.

Apple II on mikrotietokoneiden sarja, jonka Apple Computer julkisti vuonna 1977. Toisin kuin myöhemmät saman yhtiön Macintosh-sarjan koneet Applet perustuivat 8-bittiseen arkkitehtuuriin.[1]

Apple II:n edeltäjää, vuonna 1976 julkistettua Apple I:tä, myytiin rakennussarjana harrastajille. Sitä ei tehty montakaan, mutta jo siinä esiteltiin monia tulevan Apple II:n piirteitä. Apple II oli myyntimenestys kotitietokonemarkkinoilla, mutta sitä ostettiin myös yrityskäyttöön, varsinkin ensimmäisen taulukkolaskentaohjelman VisiCalcin julkistamisen jälkeen.[2]

Apple II on yksi ”vuoden 1977 kolmikosta”, jonka kaksi muuta ovat Commodore PET ja TRS-80.[3]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple I:n jälkeen Steve Wozniak suunnitteli värigrafiikkaa ja piirien määrän vähentämistä.[4] Wozniakin mukaan Apple I oli vain tietokone, jossa oli sisäänrakennettuna videopääte: näyttömuistia ei voinut käsitellä suoraan ja tietyt asiat olivat kiinteästi johdotettuja.[4] Wozniak halusi yhdistää näyttömuistin ja siirtorekisterien käsittelyn ja suunnitteli asioita, joita hän halusi lisätä Apple I:een.[4] Lopulta hän suunnitteli piirin ja keinon käyttää osa keskusmuistista näyttömuistiksi.[4] Wozniak sai koneen suunniteltua ja se oli sekä nopeampi että käytti vähemmän piirejä kuin Apple I.[4] Wozniak aloitti ohjelmiston kirjoittamisen tietokoneen ROM-muistia varten ja kirjoitti pääteohjelman merkkien näyttämiseen riveittäin sekä lisäsi toiminnot kasettiaseman käyttöä varten.[4] Wozniak jatkoi ominaisuuksien lisäämistä ohjelmistoon kuten disassemblerin ja esitteli uusimpia rutiineja Homebrew Computer Clubissa kahden viikon välein.[4] Apple II:n suunnittelun aikaan useimmilla ihmisillä ei ollut varaa värimonitoriin, joten koneen täytyi toimia myös kotitelevisioilla.[4] Alan Baum auttoi IO-korttien suunnittelussa.[4]

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple II:n ensimmäinen malli perustui MOS 6502 -prosessoriin, jonka kellotaajuus oli 1 MHz. Keskusmuistia oli 4 kilotavua ja tallennusmediana audioportti, jonka pystyi liittämään C-kasettinauhuriin. Integer BASIC -ohjelmointikieli oli tallennettu ROM-piirille. Näytössä oli 24 riviä, joille mahtui 40 merkkiä versaalikirjaimia tai 48 × 40 pikselin grafiikkatila. Kasetteja saattoi käyttää oman datan tallentamiseen, ja niillä saattoi ostaa pelejä ja lisäohjelmia.

Apple II:n kehityskaaren aikana perusarkkitehtuuri pysyi samana, 1 MHz 6502 CPU (paitsi IIGS-mallissa), joka kahdeksanbittisenä pystyy osoittamaan 64 kilotavua muistia. Suuremmalla muistilla pystyy myös käyttämään 280 × 192 resoluution grafiikkatilaa. 5¼ tuuman levykeasemat tallentavat 140 kilotavua levyn puolelle ja levyt ovat käännettävissä, levyasema ei tarvitse indeksireikää ja kirjoituskolon leikkaaminen levyn kuoreen riittää kaksipuoliseen käyttöön.

Apple II Plus (Apple II+, Apple ][+)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1979 julkistettu Apple II Plus paransi hieman alkuperäistä mallia, lisäten muistin määrää 16, 32, tai 48 kilotavuun. BASIC-tulkiksi vaihdettiin Microsoftilta lisensoitu liukulukuja tukeva Applesoft BASIC-tulkki.

Apple IIe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple IIe-malli (II enhanced) julkistettiin vuonna 1983 ja lisäsi useita ominaisuuksia, joita varten täytyi ennen lisätä koneeseen erilaisia laajennuksia. Tähän sisältyivät mm. täysi ASCII-merkistö, pienet kirjaimet, laajennettu näppäimistö, 64 kilotavua RAM-muistia, sekä DE-9-joystickportti.

Apple IIc[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple IIc.

Vuotta Apple IIe:n jälkeen julkistettu Apple IIc (II compact) oli käytännössä pienempään koteloon sovitettu Apple IIe-tietokone pienin muutoksin. Koteloon sisältyi myös 5,25 tuuman levykeasema, mutta aiempien mallien tapaisia laajennusportteja laitteessa ei ollut. Tietokonetta markkinoitiin kannettavana, vaikka sen käyttö vaatikin erillisen näytön ja virtalähteen.

Apple IIc Plus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple IIc:n seuraajamalli vuodelta 1988 muistutti alkuperäistä IIc:tä, mutta suorittimen nopeus oli peräti 4 MHz, levykeasema oli vaihdettu 5,25 tuuman asemasta 3,5 tuuman asemaksi, sekä laitteessa oli nyt sisäinen virtalähde. Väriteema vaihdettiin myös IIc:n hieman lämpimästä harmaan sävystä kirkkaammaksi, lähes valkoiseksi, harmaaksi.

Apple IIgs[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Apple IIGS

Apple IIGS vuodelta 1986 oli yhteensopiva vanhojen Apple II-ohjelmien kanssa, mutta tietokone oli nyt täysin 16-bittinen Amigan ja Atari ST:n tapaan. Tietokoneessa oli paljon Mac OS-käyttöjärjestelmää muistuttava värillinen GS/OS.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple II oli yksi tietokonepelien pelaamiseen soveltuvasta "vuoden 1977 kolmikosta".[5] Eräitä peliklassikoita on suunniteltu alun perin Apple II:lle, joihin kuuluvat esimerkiksi Ultima -pelisarjan osat I-V, Lode Runner, Castle Wolfenstein, Choplifter ja Prince of Persia.

Applen myöhemmät Macintosh-koneet eivät ole profiloituneet pelikoneina.

Kloonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Franklin Computer valmisti Franklin ACE -kloonikoneita, joka johti oikeuskiistaan ohjelmistojen tekijänoikeudesta.[6]

Apple II -tietokoneesta tehtiin myös kopio Agat, joka oli ensimmäinen Neuvostoliitossa valmistettu 8-bittinen henkilökohtainen tietokone.[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apple II -- 1977 Forbes. Arkistoitu 29.9.2014. Viitattu 6.10.2012.
  2. VisiCalc and the Rise of the Apple II Before the Macintosh. Low End Mac. Viitattu 6.10.2012. (englanniksi)
  3. Most Important Companies. Byte, syyskuu 1995, 20. vsk, nro 9, s. 100. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  4. a b c d e f g h i Interview: Steve Wozniak. Byte, Joulukuu 1984, s. A69–A70. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  5. Computer Platforms tacticalwargamer.com. Viitattu 23.7.2017.
  6. Smith, Ernie: Clone Wars Tedium. Viitattu 12.8.2017.
  7. Первый советский ПК Издательство «Открытые системы». Viitattu 1.6.2023. (englanniksi)
  8. HCM: East-European Home-Computer ... www.homecomputer.de. Viitattu 1.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]