Atari ST

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atari ST
Atari 1040ST
Atari 1040ST
Valmistaja Atari
Julkaistu 1985
Mukana toimitettu käyttöjärjestelmä Atari TOS
Suoritin Motorola 68000
Massamuisti levykeasema
Keskusmuisti 512 KB / 1024 KB
Atari 520ST

Atari ST on Atarin vuonna 1985 julkistama Motorola 68000-suoritinta käyttävä tietokonemallisto. Sarjan tietokoneet kilpailivat markkinoista pitkälti Commodoren Amiga-sarjan kanssa.

ST-sarjan perusmallit olivat 520ST ja 1040ST, joissa oli 512 ja 1024 kilotavua keskusmuistia. 8-bittiset Atari XL ja XE -tietokoneet olivat menestyneet heikosti korkean hintansa takia ja ST:tä suunniteltaessa Atari pyrki saamaan hinnan kilpailijansa Commodoren tietokonetta alemmas. Tässä myös onnistuttiin.

Vuonna 1989 julkaistiin uudet STe-mallit, joissa oli laajempi väripaletti, digitaaliääni ja blitter-piiri. Näiden ominaisuuksien hyödyntäminen peleissä jäi suhteellisen vähäiseksi, koska pelit tehtiin vanhempia malleja ajatellen. 1990-luvun puolella julkaistiin vielä kehittyneemmät mallit Atari TT030 ja Atari Falcon, jotka eivät ominaisuuksistaan huolimatta menestyneet halutulla tavalla.

ST korvattiin myöhemmin Atari TT030, Atari MEGA STE ja Atari Falcon tietokoneilla.

Ääniominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ST oli ensimmäinen tietokone, jossa oli integroitu MIDI-tuki.[1] Sisäänrakennettu MIDI menestyi musiikkiohjelmistojen ja -soitinten käyttäjien keskuudessa. Sitä käyttivät konserteissa artistit kuten Madonna, Tangerine Dream sekä Fatboy Slim.[2] Tällöin ST:tä käytettiin ohjaamaan ulkoisia syntetisaattoreita tai muita midi-yhteensopivia äänilaitteita.

Koneen varsinainen äänipiiri oli Yamaha YM2149, joka oli lisensoitu versio General Instrumentsin piiristä AY-3-8910. Alun perin ST:seen oli suunniteltu uutta äänipiiriä, mutta kiireellisen aikataulun myötä päädyttiin käyttämään samaa äänipiiriä, joka oli jo monissa 8-bittisen sukupolven tietokoneissa. Vaikka kyseessä on vain kanttiaaltoa ja kohinaa generoiva PSG-äänipiiri, voi sen kautta toistaa ohjelmallisin tempuin digitoitua ääntä, mikä kuitenkin kuluttaa prosessoriaikaa. Etenkin pelien alkumusiikki toteutettiin joskus näin. Jotkut ohjelmat hyödyntävät myöhemmissä STe -malleissa lisänä ollutta DMA-äänipiiriä, joka toistaa nimenomaan digitoitua ääntä (8-bittistä, taajuus: 6,25, 12,50, 25,00 tai 50,00 kHz). Tuossa äänipiirissä on vain kaksi äänikanavaa (jotta saavutetaan stereoääni, vasen ja oikea), mutta ne yleensä jaetaan ohjelmallisin keinoin neljäksi tai kahdeksaksi. Tällöin äänen frekvenssejä joudutaan tiputtamaan tai vaihtoehtoisesti turvautumaan laskennallisesti raskaampiin keinoihin, jotka vievät prosessoriaikaa.

Käyttöjärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttöjärjestelmänä on Atari TOS, joka koostuu CP/M:aa ja MS-DOSia muistuttavasta GEMDOSista, jonka päällä ajetaan graafista GEM-ympäristöä. Käyttöjärjestelmä on yleensä sijoitettu ROM-piireille, joten koneen käynnistyminen on nopeaa. TOS osaa lukea MS-DOSin levykkeitä. Varhaisimmissa malleissa oli ulkoinen yksipuolinen levykeasema, sekä erikseen levykkeeltä ladattava TOS. Eric R. Smith kehitti moniajoon kykenevän ja muistinsuojauksen sisältävän TOS-kloonin nimeltä MiNT (MiNT is not TOS versio 0.1 vuonna 1990), joka sisälsi myös jotain Unixin ominaisuuksia. Atari julkaisi sen Falconin mukana nimellä MultiTOS.[3]

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 520ST
 • 1040ST
 • STe
 • Stacy, kannettava malli[4]

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • CPU: Motorola 68000
 • RAM: 512kB (520ST) / 1024kB (1040ST)
 • äänipiiri: Yamaha YM2149

Lehtiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Craig Anderton's Brief History Of MIDI MIDI Association. Viitattu 26.7.2018.
 2. Naman, Mard: Making Tracks With MIDI - A Profile of Tangerine Dream STart. Viitattu 20.5.2017.
 3. MiNT is Now TOS old-computers.com. Viitattu 2.4.2017.
 4. Atari Stacy old-computers.com. Viitattu 2.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.