Atari ST

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Atari 520ST

Atari ST on Atarin vuonna 1985 julkistama Motorola 68000-suoritinta käyttävä tietokonemallisto. Sarjan tietokoneet kilpailivat markkinoista pitkälti Commodoren Amiga-sarjan kanssa.

ST-sarjan perusmallit olivat 520ST ja 1040ST, joissa oli 512 ja 1024 kilotavua keskusmuistia. Vuonna 1989 julkaistiin STe-mallit, joissa oli laajempi väripaletti, digitaaliääni ja blitter-piiri. 1990-luvun puolella julkaistiin vielä kehittyneemmät mallit TT030 ja Falcon, jotka eivät ominaisuuksistaan huolimatta menestyneet halutulla tavalla.

Käyttöjärjestelmänä on Atari TOS, joka koostuu CP/M:aa ja MS-DOSia muistuttavasta GEMDOSista, jonka päällä ajetaan graafista GEM-ympäristöä. Käyttöjärjestelmä on yleensä sijoitettu ROM-piireille, joten koneen käynnistyminen on nopeaa. TOS osaa lukea MS-DOSin levykkeitä. Ohjelmointiin käytetään yleensä C:tä.[1] Eric R. Smith kehitti moniajoon kykenevän ja muistinsuojauksen sisältävän TOS-kloonin nimeltä MiNT (MiNT is not TOS versio 0.1 vuonna 1990), joka sisälsi myös jotain Unixin ominaisuuksia. Atari julkaisi sen Falconin mukana nimellä MultiTOS.[2]

ST:ssä oli myös ensimmäinen kotitietokoneeseen integroitu MIDI-tuki. Sisäänrakennettu MIDI menestyi musiikkiohjelmisto- ja soitinten käyttäjien keskuudessa. Sitä käytettiin konserteissa kuten Madonna, Tangerine Dream ja Fatboy Slim.

ST korvattiin myöhemmin Atari TT, Atari MEGA STE ja Falcon tietokoneilla.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://web.archive.org/20011208221953/www.fortunecity.com/skyscraper/apple/308/html/chap1.htm#programming
  2. http://www.old-computers.com/museum/doc.asp?c=125

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.