Pulssikoodimodulaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pulssikoodimodulaatio (PCM, engl. Pulse Code Modulation) on menetelmä, jolla sähköinen äänitaajuussignaali koodataan digitaaliseen muotoon. Siinä analogisesta signaalista otetaan tasaisin väliajoin näytteitä, jotka ilmaistaan numeerisesti. Näytteen taso voidaan ilmaista joko lineaarisesti tai logaritmisesti.

PCM audio on alun perin kehitetty vuonna 1939.[1]

Digitaalisessa lankapuhelinverkossa käytettävä PCM-koodaus on määritelty ITU:n suosituksessa G.711. Siitä on kaksi eri varianttia, Euroopassa käytettävä A-Law ja Amerikassa käytössä oleva μ-Law. Ne eroavat toisistaan vain vähän: molemmat ovat logaritmisia, näytteenottotaajuus on 8 000 hertsiä ja kussakin näytteessä on kahdeksan bittiä. Näytteiden logaritmisuus laajentaa dynamiikkaa 36 desibeliin saakka. (Tärkein syy erilaisiin näytteenottolakeihin oli runkoverkossa käytetty linjakoodaus: Amerikassa käytettiin AMI-koodaus-linjakoodausta, joka toimii erittäin huonosti, jos lähetettävänä on pelkkiä nollia.)

Nyquistin teoreeman mukaan taajuuksia, jotka ovat korkeampia kuin puolet näytteenottotaajuudesta ei laskostumisilmiön takia voida erottaa tätä taajuutta pienempitaajuisista signaaleista. Toisin sanoen 8 000 hertsin näytteenottotaajuudella voidaan tallentaa periaatteessa korkeintaan 4 000 hertsin korkuisia ääniä. Siksi signaalit yleensä alipäästösuodatetaan ennen A/D-muunnosta. Käytännössä raja on 3 400 hertsissä koska alipäästösuodinta ei voi tehdä kovin jyrkäksi.

Perinteisessä PCM:n määritelmässä äänisignaalia voidaan käsitellä ennen sen digitoimista, mutta pakattu digitaalinen ääni ei enää ole PCM-muodossa. PCM:sta on monia muunnelmia, jotka nykyaikainen äänenpakkaus on paljolti syrjäyttänyt. Näitä ovat muun muassa differentiaalinen PCM (DPCM) ja adaptiivinen DPCM (ADPCM).

Ensimmäinen digitaalista PCM-äänisignaalia käyttävä sovellus oli SIGSALY-puheensalaus liittoutuneiden toisen maailmansodan aikaisessa viestinnässä.lähde?

Bell Labsin varhainen DS0-standardi määrittelee PCM:n puheen koodauksen 8 000 näytteellä sekunnissa ja kahdeksalla bitillä, eli 256 tasolla. Tällöin yksi puhekanava käyttää 64 000 bittiä sekunnissa.

CD-levyillä käytettävä PCM-signaali on laadultaan 44 100 näytettä sekunnissa (44,1 kHz) 16 bitin tarkkuudella. DAT-nauhureissa käytetään 48 kilohertsin ja 16 bitin näytteistystä.lähde? VHS-kasettia hyödyntävä ADAT käyttää versiosta riippuen 16- tai 24-bittistä näytteytystä. Lineaarisilla 16 bitin näytteillä saavutetaan 96 desibelin dynamiikka, sillä 20•log10(216) = 96 desibeliä.

Variaatioita PCM:stä:

  • DPCM engl. Differential PCM (DPCM) vertaa tallennettua ja ennakoitua arvoa ja tallentaa näiden erotuksen.[2]
  • ADPCM engl. Adaptive Differential PCM (ADPCM) on DPCM variaatio.
  • LPCM engl. Linear Pulse Code Modulated Audio (LPCM) on PCM audion variaatio.[3][1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b PCM, Pulse Code Modulated Audio Sustainability of Digital Formats Planning for Library of Congress Collections. Viitattu 21.1.2017.
  2. DPCM - Differential Pulse Code Modulation einstein.informatik.uni-oldenburg.de. Viitattu 21.1.2017.
  3. Linear Pulse Code Modulated Audio (LPCM) Sustainability of Digital Formats Planning for Library of Congress Collections. Viitattu 21.1.2017.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.