Cthulhu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
H.P. Lovecraftin Cthulhua esittävä piirros.

Cthulhu (muita kirjoitusasuja muun muassa Kutulu, Ktulu, Cthulu, Kthulhut, Thu Thu, Tulu) on kirjailija H. P. Lovecraftin luoma kuvitteellinen jumalolento, joka on osa Cthulhu-mytologiaa.

Cthulhun ulkonäköä kuvaillaan joissakin Lovecraftin kertomuksissa mustekalan, lohikäärmeen ja ihmisen yhdistelmäksi. Cthulhulla on suuri mustekalamainen pää, suomuinen ihmisen tapainen vartalo ja suuret nahkaiset siivet.

Cthulhu on Suurten muinaisten ylipappi ja heistä kuuluisin, vaikkakaan ei kenties voimakkain. Hän on vangittuna R’lyehin muinaisessa uponneessa kaupungissa syvällä meren alla. Cthulhu on Lovecraftin omien sanojen mukaan ”kuollut, mutta uneksiva”. Hän voi kuitenkin vapautua R’lyehistä, kun tähdet ovat oikeassa asemassa.

Cthulhulla on suunnattomat psyykkiset voimat, mutta ollessaan meren pohjalla hän voi käyttää niitä hyvin rajoitetusti. Cthulhu kuitenkin valmistelee paluutaan tunkeutumalla herkkien ihmisten uniin ja tekemällä näistä palvojiaan.

Cthulhulla on paljon palvojia: syväläiset, erilaiset kultit, Tindalosin hurtat, Mi-go ja monet muut hirveät otukset.

Cthulhun mukaan nimettyjä asioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herefordshiresta Britanniasta löydettiin 430 miljoonaa vuotta sitten eläneen piikkijalkaisen fossiili, joka nimettiin Suuren muinaisen mukaan nimellä Sollasina cthulhu. Se ei ollut kovinkaan iso, vain sentin mittainen, mutta sillä oli 45 panssaroitua putkijalkaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.