Cthulhun kutsu (roolipeli)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pelin ensimmäisen, englanninkielisen laitoksen laatikon kansi. Kuvitus Gene Day.
Pelin ensimmäisen, englanninkielisen laitoksen laatikon kansi. Kuvitus Gene Day.
Suunnittelija(t) Sandy Petersen
Julkaisija(t) Chaosium
Julkaisuvuosi 1981 (1. laitos)
Tyylilaji kauhu, Cthulhu-mytologia
Pelijärjestelmä Basic Role-Playing

Cthulhun kutsu (englanniksi Call of Cthulhu, lyhennettynä usein CoC) on Sandy Petersenin kehittämä ja Chaosiumin julkaisema kauhuroolipeli. Se perustuu kirjailija H. P. Lovecraftin ja hänen seuraajiensa tuotantoon sekä niiden maailmojen muodostamaan Cthulhu-mytologiaan. Nimensä se on ottanut Lovecraftin samannimisestä novellista.

Pelin maailmassa universumia hallitsevat pahat, muinaiset jumalat, joilla on palvojia maan päällä. Maailmankaikkeuden todellisen luonteen ymmärtäminen on tavalliselle ihmiselle niin järkyttävää, että voi johtaa hulluuteen. Cthulhun kutsussa pelaajat eläytyvät näiden epäonnisten ihmisten rooleihin.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cthulhun kutsun kehitti alun perin Sandy Petersen. Hänet muistetaan nykyään työstään Doom ja Quake -tietokoneräiskintöjen kehitystyössä, jotka nekin sisälsivät – paljolti Petersenin vaikutuksesta – Lovecraftilaisia elementtejä. Alun perin hänen teki ehdotuksen kirjoittaa Chaosiumin fantasiapeliin RuneQuestiin laajennos, joka sijoittuisi Lovecraftin Unimaailma-nimiseen fantasiamaailmaan. Greg Staffordilta hän kuitenkin kuuli, että yhtiössä työskenneltiin jo kokonaisen Lovecraft-pelin parissa. Suurena Lovecraftin ihailijana Petersen tarjoutui auttamaan pelin suunnittelussa – ja päätyi lopulta tekemään sen kokonaan.[2] Peliään varten Petersen yksinkertaisti RuneQuestin sääntömekaniikkaa. Call of Cthulhun ensimmäinen versio julkaistiin 1981.

Petersenin jätettyä Chaosiumin peliä on kehittänyt Lynn Willis. Petersen itse katsoo Willisin työn eroavan omastaan sikäli, että Willis on kauhun suhteen toiveikkaampi ja antaa pelaajille paremmat mahdollisuudet vihollisiaan vastaan.[2] Pelin uusin versio on kuudes, vaikka säännöt eivät olekaan juuri muuttuneet vuosien myötä.

Pelistä on julkaistu Dungeons & Dragonsin mekaniikkaan pohjautuva versio d20 Call of Cthulhu, sekä GUMSHOE-pohjainen Trail of Cthulhu, joka tarjoaa kaksi pelimuotoa: Indiana Jonesin ja Robert E. Howardin jalanjäljillä kulkevan vauhdikkaamman pulpin sekä hienovaraisemman, kauhupainotteisen puristin.[3] Pelistä on olemassa myös suomenkielinen versio, jonka painos on ollut lopussa jo vuosia.

Englanninkieliset laitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Call of Cthulhu, 1st Edition (1981)
 • Call of Cthulhu Designer's Edition (1982)
 • Call of Cthulhu, 2nd Edition (1983)
 • Call of Cthulhu, 3rd Edition (1986)
 • Call of Cthulhu, 4th Edition (1989)
 • Call of Cthulhu, 5th Edition (1992)
 • Call of Cthulhu 5.5 (1998)
 • Call of Cthulhu 5.6 (2000)
 • Call of Cthulhu 20th anniversary edition (2001)
 • Call of Cthulhu Miskatonic University edition (2001)
 • Call of Cthulhu, 6th Edition (2004)
 • Call of Cthulhu 25th anniversary edition (2006)

Kuvaus pelistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä Cthulhun kutsussa on kolme pääasiallista peliympäristöä: yleisin on klassinen pelimuoto, joka sijoittuu 1920-luvulle ja usein Uuteen Englantiin – aikakauteen ja ympäristöön jota Lovecraftin novellit yleensä kuvasivat. Kaksi muuta ovat Sherlock Holmes -henkinen 1890-luvun Britannian asetelma sekä nykyaika. Peliä voi kuitenkin pelata missä tahansa aikakaudessa, ja sille on julkaistu skenaarioita ja lähdekirjoja jotka sijoittuvat mm. antiikin Roomaan,[4] Stalinin ajan Neuvostoliittoon[5] ja tulevaisuuteen.[6] Pelin yliluonnolliset- ja scifi-elementit mahdollistavat myös matkat fantasiamaailmoihin, vieraisiin universumin kolkkiin ja jopa toisiin ulottuvuuksiin.

Pelaajat omaksuvat yleensä tavallisen ihmisen roolin. Tavanomainen peli alkaa normaaleista olosuhteista, eikä hahmoilla ole aavistustakaan yliluonnollisen olemassaolosta. Tutkimukset johtavat kuitenkin jossain vaiheessa arkisen kokemuspiirin ulkopuolelle, yleensä kulttien tai yliluonnollisten olentojen tielle. Hahmoja kutsutaan tutkijoiksi (inverstigators), koska heidän päätehtävänsä on selvitellä arvoitusta esimerkiksi kirjastoissa ja ihmisiä haastattelemalla. Toisin kuin toimintapainotteisemmissa peleissä, tutkijoilla ei ole juurikaan toivoa avoimessa taistelussa voimakkaita hirviöitä vastaan. He myös menettävät mielenterveyttä traumaattisten tapahtumien (väkivalta, yliluonnollinen) myötä, mikä heikentää pelaajien toimintakykyä. Cthulhun kutsulle on tyypillistä, että monet hahmoista joko kuolevat tai tulevat hulluiksi kesken seikkailun.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli käyttää Basic Role-Playing -roolipelijärjestelmää. Hahmoilla on muutama ominaisuus, jotka kertovat millainen hän on (esimerkiksi fyysinen koko ja voima sekä älykkyys), sekä erilaisia taitoja kuvaavat taitoprosentit, jotka kertovat suoraan hahmon mahdollisuuden onnistua kyseistä taitoa vaativassa toiminnassa. Taitoheittoja käytetään vain, jos tilanne on vaativa tai vaarallinen: normaalioloissa hahmot onnistuvat automaattisesti arkisissa toimissaan. Pelissä ei ole hahmoluokkia tai tasoja, vaan hahmot oppivat eri taidoissa paremmiksi käyttämällä niitä. Taikuutta on mukana pelissä, mutta se on epäluotettavaa, käyttäjälleen vaarallista ja mielenterveydelle haitallista.[1]

Pelin omaperäisin sääntö on mielenterveyspisteet (Sanity Points), jotka kuvaavat hahmon henkistä tilaa. Traumaattisten tapahtumien myötä ne vähenevät, ja hahmon toimintakyky heikkenee. Kun hahmo kohtaa jotain mielenterveydelle vaarallista, hän testaa, kestääkö hänen mielenterveytensä tapahtuman. Tämä on sitä todennäköisempää, mitä enemmän mielenterveyspisteitä on jäljellä. Testissä epäonnistuessa mielenterveyttä menettää huomattavasti enemmän kuin siinä onnistuessa. Näin mielenterveyden heikkeneminen johtaa nopeasti sen horjumiseen entistä enemmän. Pelissä on myös tarkemmat säännöt erilaisille psyykkisille oireille ja sairauksille, ym. haitoille joita mielenterveyden nopea putoaminen aiheuttaa. Kun mielenterveyspisteet putoavat nollaan, pelaaja ei yleisesti ottaen enää voi hallita hahmoaan.

Kriitikkojen vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cthulhun kutsu on eräs roolipelien suurimmista klassikoista ja lajissaan hyvin arvostettu. Roolipelisivusto RPGGeekin ylläpitämässä luettelossa nykyinen versio on sivuston käyttäjien antamien äänien perusteella listattu kaikkien aikojen parhaaksi roolipeliksi; sen äänikeskiarvo on vajaat 8,2 pistettä kymmenestä. Se on ainoa peli, jonka sivuston vakiokäyttäjiltä saamien äänien keskiarvo nousee yli kahdeksan (8,002). Myös Trail of Cthulhu on saanut sivustolla suosiota (reilut kahdeksan pistettä, kolmas sija), kun taas D20-versio on siellä arvioitu keskinkertaisesti (vajaat 6 pistettä, 437. sija).[7]

Roolipelit.netin arvostelija Teppo Holmqvist kutsuu peliä yhdeksi "parhaista kauhuroolipeleistä niin systeemiltään kuin tunnelmaltaankin. Sen hyviin puoliin voidaan laskea se että se o­n tyylillisesti geneerinen sääntöjensä sekä olentojensa suhteen, ja tästä johtuen Cthulhu mythoksen voi dumpata helposti roskikseen jollei se miellytä." Hän kehuu myös lukuisia peliin julkaistuja valmisseikkailuja ja lähdeteoksia eräiksi "parhaimmista mitä on koskaan tehty". Sääntöjen yksinkertaisuudesta hänellä on kahtalainen mielipide: tosiaalta ne ovat kevyet, toimivat hyvin ja ovat helppo oppia, mutta toisaalta ne ovat sen myötä myös hieman epärealistiset ja varsinkin mielenterveyssääntöjen satunnaisuus saattaa johtaa absurdeihin tilanteisiin, kun "7-vuotias tyttölapsi ei säikähdä edessään olevaa veristä raatoa, mutta vieressä oleva vietnamin sodan veteraani säikähtää niin pahasti että sekoaa."[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Petersen, Sandy & Willis, Lynn: Call of Cthulhu, Sixth edition. Chaosium, 2005. ISBN 978-1568821818. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Teppo Holmqvist: Call of Cthulhu Arvostelut. 29.5.2004. roolipelit.net. Viitattu 20.10.2011. (suomeksi)
 2. a b Sandy Petersen Interview Yog-Sothoth - for H.P. Lovecraft & Cthulhu. Viitattu 16.6.2011. (englanniksi)
 3. Trail of Cthulhu by Kenneth Hite Pelgranepress.com. Viitattu 8.6.2011. (englanniksi)
 4. Bowser, Chad; Newton Andi & Goodwin, Deane P.: Cthulhu Invictus. Chaosium. Cthulhu Invictus: Horror Roleplaying in Ancient Rome (viitattu 20.10.2011). (englanniksi)
 5. Kramer, Bret & Mithras: Machine Tractor Station Kharkov-37. Chaosium. Machine Tractor Station Kharkov-37 : A Scenario Set in Stalin's U.S.S.R. (viitattu 20.10.2011). (englanniksi)
 6. Ossoway, John: Cthulhu Rising. Chaosium. Cthulhu Rising: Call of Cthulhu Roleplaying in the 23rd Century (viitattu 20.10.2011). (englanniksi)
 7. Browse RPGs (RPGGeek-sivuston käyttäjien antamiin ääniin perustuva luettelo roolipeleistä paremmuusjärjestyksessä) RPGGeek. Viitattu 29.2.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]