Sandy Petersen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sandy Petersen vuonna 2011.

Carl Sanford Joslyn Petersen (s. 16. syyskuuta 1955 St. Louis, Missouri) on pelisuunnittelija, joka suunnittelee tietokonepelejä ja roolipelejä. Tunnetuimpia pelejä, joita hän on suunnitellut, ovat Doom, Quake, Call of Cthulhu ja RuneQuest.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandy Petersen syntyi St. Louisissa, Missourissa ja opiskeli Kalifornian yliopistossa pääaineenaan eläintiede. Uskonnoltaan hän on mormoni.

Petersen on tunnettu H. P. Lovecraftin ihailija. Hän törmäsi ensimmäisen kerran Lovecraftin teoksiin löytäessään The Dunwich Horror and other Weird Tales -teoksen toisen maailmansodan aikaisen armeijaversion isänsä kirjastosta.

Vuonna 1974 Dungeons & Dragons sai Petersenin kiinnostumaan roolipeleistä. Hänen kiinnostuksensa roolipelejä ja H. P. Lovecraftia kohtaan yhdistyivät, kun hän oli mukana kirjoittamassa Call of Cthulhu -peliä, joka julkaistiin vuonna 1981.

Petersen oli yksi RuneQuest-roolipelin ja Greg Staffordin luoman fantasiamaailma Gloranthan tärkeimmistä kirjoittajista. Vuonna 1980 ilmestynyt Petersenin laatima Gateway Bestiary -kirja sisälsi myös Lovecraftin olentojen kuvauksia RuneQuestiin. Petersen oli myös tiiviisti mukana peikoista kertovan Trollpak-pakkauksen kirjoittamisessa. Hän osallistui useiden RuneQuestin kolmannen version kirjojen kirjoittamiseen ja erikoistui erityisesti erilaisten olentojen luomiseen.

Petersen työskenteli jonkin aikaa Microprosella. Siellä hän työskenteli vuosina 1989–1992 pelien Darklands, Hyperspeed, Lightspeed, Sid Meier's Pirates! ja Sword of the Samurai parissa. Hän oli vähäisessä määrin myös tekemässä Civilization-peliä.

Koska yhden hengen räiskintäpeli Wolfenstein 3D kiinnosti Peterseniä erityisesti, hän liittyi id Softwareen noin kymmenen viikkoa ennen kuin Doom joulukuussa 1993 julkaistiin ja loi sinä aikana 19 kenttää peliin (joista kahdeksan perustui jossakin määrin Tom Hallin aikaisempiin luonnoksiin). Petersen loi myöhemmin 17 kenttää Doom II:een ja 7 kenttää Quakeen. Hänen Lovecraft-vaikutteensa vaikuttivat myös näiden pelien hirviöiden suunnitteluun.

Petersen lähti id Softwaresta Ensemble Studiosiin kesäkuussa 1997. Hän on työskennellyt siellä pelisuunnittelijana useiden Age of Empires -sarjan pelien parissa, mukaan lukien osien Rise of Rome, Age of Kings ja The Conquerors. Petersen harrastaa myös yhä roolipelejä ja on tuttu vieras useissa roolipelitapahtumissa: hän vieraili Ropeconin kunniavieraana Helsingissä 1995 ja roolipeli- ja animetapahtuma Traconin kunniavieraana syyskuussa 2012.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]