Civilization

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1991 julkaistua videopeliä. Civilization käsittelee videopelisarjaa.
Sid Meier's Civilization
Civ1box.jpg
Kehittäjä MicroProse
Julkaisija MicroProse,
Koei (SNES)
Suunnittelija(t) Sid Meier
Julkaisuaika 1991
Lajityyppi vuoropohjainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: KA (Kids to Adults)
Alusta MS-DOS, Macintosh, Amiga, Atari ST, Super Nintendo Entertainment System, PlayStation
Tallennusväline CD, levyke
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sid Meier's Civilization (yleisesti Civilization) on MicroProsen kehittämä ja alun perin 1991 MS-DOSille julkaisema Civilization-strategiapelisarjan videopeli.

Pelin suunnittelija Sid Meier sai peliinsä vaikutteita samannimisestä vuonna 1980 julkaistusta lautapelistä.

Pelin idea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvankaappaus pelistä

Peli alkaa vuodesta 4000 eaa., josta on tarkoituksena kehittyä ja laajentua vuosisatojen halki aina moderniin aikaan ja lähitulevaisuuteenkin asti. Peli päättyy vuoteen 2050, ellei pelaaja kykene kukistaamaan kaikkia vastustajiaan (tai päinvastoin) tai jokin sivilisaatio pystyy tekemään onnistuneen avaruuslennon Alfa Centauriin. Pelissä perustetaan kaupunkeja ja niiden kasvun parantamiseksi viljellään maata ja rakennetaan teitä. Kaupunkeihin voi rakentaa erilaisia rakennuksia, jotka parantavat niiden ominaisuuksia; kasvu- ja rakennusnopeutta, puolustuskykyä sekä tutkimuksien edistämistä. Keksinnöt vaihtelevat pyörästä ydinvoimaan ja uuden tekniikan löytäminen avaa uusia mahdollisuuksia kehittyneemmille sotajoukoille ja keksinnöille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Civilization toimi PC-yhteensopivilla koneilla MS-DOS-käyttöjärjestelmällä. MicroProsen julkaisema peli käännettiin kuitenkin myös muille koneille, kuten Amigalle. Pelistä tuli välittömästi erittäin suosittu, ja se kuuluu yhä kaikkien aikojen arvostetuimpien tietokonepelien joukkoon. Peli arvosteltiin Suomessa Pelit-lehden ensimmäisessä numerossa huippuarvosanoin (Pelit 1/92, 96 pistettä).

Civilizationista on ilmestynyt useita uudempia versioita sekä "klooneja". Virallisia jatko-osia ovat Civilization II (1996), Civilization III (2001), Civilization IV (2005), Civilization V (2010) ja Civilization VI (2016) sekä niiden lisäosat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]