Ropecon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelaajia Ropeconissa 2003.

Ropecon (lausutaan suomalaisittain eli ropekon) on suomalainen vuosittainen roolipelitapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1994 lähtien. Ohjelmaan kuuluvat pöytäroolipelien ja larppien lisäksi luennot, paneelikeskustelut ja työpajat sekä kortti- lauta- ja miniatyyripelit.

Ropecon järjestetään vapaaehtoisvoimin. Sen taustaorganisaationa toimii Ropecon ry, jonka jäseniä ovat yhdistykset Alter Ego ry, Suomen live-roolipelaajat[1], Otaniemen RoolipeliClubi, Etelä-Suomen Rooli- & Strategiapeli Yhdistys, Harmaasudet[2], Suomen lautapeliseura ry ja Nopat ja Taktiikka Ry[3].

Tapahtuman painopiste on hyvin esillä olevan pelaamisen ohella myös laajassa puheohjelmassa. Tähän sisältyy niin luentoja, työpajoja kuin paneelikeskusteluitakin. Ropeconissa järjestetään lukuisia suomenmestaruusturnauksia muun muassa keräilykorttipeleissä, lautapeleissä ja bofferi- eli pehmomiekkailussa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ropeconin ajankohta on ollut heinä–elokuussa. Kahtena ensimmäisen vuonna tapahtuma oli kaksipäiväinen, mutta on sen jälkeen laajentunut kolmipäiväiseksi.lähde?

Ropecon on järjestetty vuosittain vuodesta 1994 lähtien. Vuosina 1994, 1996 ja 1997 pitopaikkana oli Helsingin Paasitorni ja vuonna 1995 Helsingin Messukeskus. Vuodesta 1998 vuoteen 2015 Ropecon järjestettiin Espoon Dipolissa aiempien tilojen käytyä liian ahtaiksi: tapahtuma palasi vuonna 2016 Helsingin Messukeskukseen, sillä Dipoli muuttuu remontin myötä toimistotiloiksi eikä ole enää konferenssikäytössä. Kasvu on ollut nopeaa: ensimmäisessä tapahtumassa kävijöitä oli muutama sata, vuonna 2002 ylitettiin 3 000 kävijän raja. Kävijäennätys tehtiin vuonna 2007, jolloin tapahtuma sai yhteensä 3 946 kävijää.[4]

Heinäkuussa 2009 järjestettiin ilmainen Arpacon-tapahtuma roolipelaamisen aloittamisesta kiinnostuneille Dipolissa. Tapahtuman järjestäjänä toimi Ropecon ry yhdessä Opetusministeriön kanssa. Päivän kestävässä tapahtumassa käsiteltiin roolipeliharrastuksen eri mahdollisuuksia, esim. larpia, lautapelejä ja roolipelejä.[5]

Kunniavieraat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenneth Hite Ropeconissa 2006

Joka vuosi Ropeconiin kutsutaan muutamia ulkomaisia kunniavieraita, jotka luennoivat omista erikoisaloistaan.

Kultainen lohikäärme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultainen lohikäärme jaetaan elämäntyöpalkintona suomalaiselle roolipelialan ansioituneelle pioneerille tai veteraanille. Palkinnon ovat saaneet:

Vuoden peliteko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden peliteko -palkinto myönnetään ansiokkaasta projektista, toiminnasta, julkaisusta tai muusta tempauksesta ei-digitaalisten pelien saralla.

  • 2014: Milla Impola – Voimavirtaa larppauksesta -projekti, larppi vaikeavammaisille ihmisille
  • 2015: Laura Sirola – Uudistetun Larp-kalenterin suunnittelija[13]
  • 2016: Ilona Lamminen – opinnäytetyö Noppia ja sanataidetta: roolipelikerho kirjastossa[14]
  • 2017: Niina Niskanen – Turvallisempaa larppausta – Materiaalipaketti häirinnän torjuntaan ja ehkäisyyn[15]
  • 2018: Suomen roolipeliseura - Harrastuskentän järjestäytyminen[12]
  • 2019: Roolipeliyhdistys Avatar ry

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]