Dipoli (kongressikeskus)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kongressikeskusta. Sanan muista merkityksistä katso dipoli.
Dipoli Käpyoven puolelta

Dipoli on Reima Pietilän ja Raili Paatelaisen (myöh. Pietilä) vuonna 1961 suunnittelema rakennus, joka rakennettiin alun perin Teknillisen korkeakoulun (TKK) ylioppilaskuntataloksi. Rakennuksen nykyinen omistaja on Aalto-yliopisto. Dipoli sijaitsee Espoossa Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella.

Teknillisen korkeakoulun muuttaessa 1960-luvun alussa Helsingistä Espooseen uudesta ylioppilastalosta järjestettiin suunnittelukilpailu. Kilpailun päätyttyä vuonna 1961 rakennuksen suunnittelu annettiin Pietilälle ja Paatelaiselle. Rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 1965 ja Dipoli otettiin käyttöön syksyllä 1966.[1]

Dipoli vuokrattiin Tekniselle korkeakoululle vuonna 1993, jolloin se muuttui ylioppilastalosta Teknillisen korkeakoulun Koulutuskeskus Dipoliksi (TKK Dipoli), joka oli TKK:n aikuiskoulutusyksikkö. TKK:n yhdistyessä osaksi Aalto-yliopistoa 2010 rakennus siirtyi Aalto-yliopiston käyttöön. Dipoli-taloa isännöi DIPOLI kokous- ja kongressipalvelut, ja TKK Dipolin juurille perustettu Aalto University Professional Development - Aalto PRO käyttää myös tiloja. Dipolissa on yli 20 erilaista kokoustilaa ja lisäksi aula- ja ravintolatiloja, ja siellä järjestetään runsaasti kongresseja, kokouksia ja juhlia kuten esimerkiksi vuosittainen roolipelitapahtuma Ropecon.

Joulukuussa 2013 AYY ilmoitti myyvänsä Dipolin Aalto-yliopistolle, joka jää rakennukseen pitkäaikaiseksi käyttäjäksi.[2] Dipolin peruskorjaus alkoi 1. kesäkuuta 2015 ja sen arvioidaan päättyvän vuoden 2016 loppuun mennessä. Tällöin Dipolista tulee Aalto-yliopiston päärakennus jossa työskentelee muun muassa yliopiston johto.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marjatta Halla: Arkkitehti Raili Pietilä: Dipoli rohkaisee ajattelemaan toisin 1.2.2000. TKK Dipoli. Viitattu 22.5.2007.
  2. Johanna Sjöholm. "Opiskelijat luopuvat Otaniemen Dipolista", Helsingin Sanomat, 20.12.2013. Luettu 14.2.2014. (fi) 
  3. Dipolista peruskorjataan Aalto-yliopistolle omaleimainen päärakennus 9.6.2015. Aalto-yliopisto. Viitattu 24.9.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.