Quake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quake
600px-Quake1.jpg
Kehittäjä id Software
Julkaisija Activision
Jakelija Activision
Steam
Ohjaaja John Romero
Suunnittelija American McGee
Säveltäjä Trent Reznor
Ohjelmoija John Carmack
Pelisarja Quake
Pelimoottori Quake-pelimoottori
Julkaistu
  • 31. toukokuuta 1996
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 15, ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Windows, OS X, Linux, AmigaOS, Sega Saturn, Sega Dreamcast Nintendo 64, Acorn Archimedes
Jakelumuoto CD, Steam-lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Quaken aloitusnäkymä
Quaken pelimoottorin sukupuu

Quake on id Softwaren vuonna 1996 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Quake oli Descentin ohella ensimmäisiä ensimmäisen persoonan ammuntapelejä, joissa maailma koostui lähes täysin kolmiulotteisista objekteista, toisin kuin sen edeltäjissä, jotka käyttivät 2D-spriteja hahmojen ja muiden objektien luomiseen. Quake on Doomin henkinen jälkeläinen. Vaikka pelisarjat ovatkin erilliset, niillä on paljon yhtäläisyyksiä, kuten mielikuvitukselliset vastustajat, scifi-teema sekä neogoottinen ympäristö. Quake ja sen jatko-osat Quake II, Quake III Arena ja Quake 4 ovat myyneet yhteensä yli neljä miljoonaa kappaletta.

Ensimmäistä Quakea odotettiin lehdistössä ja pelaajien keskuudessa todella hartaasti, koska id Softwaren edellinen peli oli ollut niin suuri ilmiö. Julkaisun jälkeen monet ilmaisivat hienoisen pettymyksensä siitä, ettei peli ollut niin vallankumouksellinen kuin mitä odotettiin. Quaken aidosta kolmiulotteisuudesta huolimatta samana vuonna ilmestynyt Duke Nukem 3D näytti suunnilleen yhtä yksityiskohtaiselta, joten Quake ei onnistunut erityisemmin säväyttämään pelaajia grafiikallaan. Etenkin moninpelinä Quake kuitenkin saavutti erittäin suuren suosion ja muodostui Doomin todelliseksi perilliseksi syrjäyttäen muut pelit.

Quake-sarja oli myös ensimmäisiä pelejä, jotka hyödynsivät 3D-kiihdytinkortteja, kuten 3dfx:n Voodoo Graphics -korttia. Vaikka Doom olikin jo tehnyt moninpelin tunnetuksi, Quaken muunnos QuakeWorld tarjosi ensimmäisenä mahdollisuuden moninpeliin Internetin kautta. QuakeWorld oli myös muunneltavissa käännettävällä komentosarjakielellä, QuakeC:llä, joka mahdollisti omien muunnosten tekemisen pelistä, modauksen.

Ensimmäinen merkittävä muunnos oli Threewaven Capture the Flag (CTF). Lipunryöstö on muodostunut myöhempienkin moninpelien vakioviihteeksi jo Doomissa esitellyn deathmatchin lisäksi. Ehkä suosituin Quaken moninpelimuoto oli Team Fortress, lipunryöstö yhdistettynä eri pelaajaluokkiin, joilla oli omanlaisensa aseistus ja siitä seuraavat rajoitukset ja edut.

Quaken (muunneltua) pelimoottoria käyttäviä pelejä ovat muun muassa HeXen II ja Half-Life (GoldSrc-pelimoottori).

Quaken karttoja yms. voi editoida esimerkiksi QuArK-ohjelmalla. Aikoinaan myös WorldCraft ja Qoole olivat suosittuja karttaeditoreja.

Alustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quakesta on tehty versiot useille eri alustoille:

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin mukaan nimetty QuakeCon-tapahtuma on järjestetty vuosittain vuodesta 1996 lähtien.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Official Quake Announcement from clickBOOM cucug.org. Viitattu 4.1.2017.
  2. QuakeCon registration opens on Friday 27.6.2018. Polygon. Viitattu 21.8.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]