Renderointi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Renderöinti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietokoneella luotu fotorealistinen kuva, joka on luotu käyttämällä POV-Ray 3.6 -ohjelmaa. Lasit, tuhkakuppi ja kannu on mallinnettu Rhinoceros 3D:llä ja nopat Cinema 4D:llä.

Renderointi (sanotaan myös renderöinti) tai hahmonnus[1] tarkoittaa kuvan luomista mallista tietokoneohjelman avulla. Malli on datasta muodostuva ohjelmallinen kuvaus usein kolmiulotteisesta objektista. Se voi sisältää tiedot mm. geometriasta, katselukulmasta, tekstuurista sekä valaistuksesta. Tuloksena oleva renderoitu kuva on bittikarttagrafiikkaa. Sanaa 'renderointi' käytetään myös videoeditoinnissa, kun halutaan tuottaa efektejä videokuvaan.

Renderointi on yksi suurimmista 3D-grafiikan alalajeista, ja tällä hetkellä se käytännössä kytkeytyy aina muihin. Se antaa animaatioille ja malleille viimeisen ulkoasun. Tietokonegrafiikan kehityksessä se on viimeisin suuri askel, ja sen 1970-luvulta lähtien tapahtuneessa kehittymisessä ja tarkentumisessa renderoinnista on tullut yhä enemmän erillinen osansa.

Renderointia käytetään tietokone- ja videopeleissä, simulaattoreissa, elokuvien ja television erikoistehosteissa ja muotoilun apuna. Renderointiohjelmia on markkinoilla useita. Jotkut on integroitu osaksi laajempia mallinnus- ja animaatio-ohjelmia, jotkut ovat itsenäisiä ohjelmia ja jotkut vapaasti muokattavia projekteja (open-source).

Renderointiohjelmat voidaan jakaa myös reaaliaikasiin (mm. tietokone- ja videopelit) ja ei-reaaliaikaisiin (elokuvateollisuus). Renderöintimenetelmiin kuuluvat muun muassa rasterointi (engl. rasterization), säteensuuntaus (engl. ray casting) ja säteenseuranta (engl. ray tracing).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haku | Tietotekniikan termitalkoot www.tsk.fi. Viitattu 21.4.2019.